Az adakozás

2009.07.20. 07:19

Nem kutattam még alaposan utána, hogy miért van ekkora hagyománya a jótékonykodásnak itt Angliában, de nagyon szeretem ezt a helyiekben.

 

Bementem egy anglikán templomba, a gyönyörű üvegablakok, a mellékoltár fakapuja mind-mind arról tanúskodott, hogy valaki ezt egy kedves halottja emlékére ajándékba adta a közösségnek. A legmegrázóbb számomra itt annak az állványnak a kis fémtáblácskája volt amire egy helyi, fiatal férfi neve volt írva és ez: 2001. szeptember 11. World Trade Center.

Megcsodáltam a szépséges, kézzel hímzett térdeplőpárnákat is - ezek mind a közösség tagjainak kézimunkái amiről a bejáratnál elhelyezett fotóalbum is tanúskodik, meg lehet nézni melyik párnát ki készítette és hogyan - de emellett ott egy füzet is amibe fel lehet írni a neved hogyha tudsz segíteni a következő héten a templomnak egy adott rendezvényen.

 

De nem csak a templomon belül találhatunk ilyen jellegű adományokat. Az egyik kedvencem a padállítás, a campuson rengeteg ilyet találunk, rajtuk fémtáblán a halott neve és pár kedves szó. Aki látta a Notting Hill (Sztárom a párom) c. filmet, talán emlékszik arra a jelenetre mikor Julia Roberts és Hugh Grant beszöknek egy kertbe és a padon lévő táblácskát felolvassa Julia. (Most gyorsan betettem a filmet megnézem pontosan mit mond.:))

(2009 február)

A Marinán is rengeteg padfeliratot találhatunk - ahogy a fenti képen is látszik -, többnyire eltűnt tengerészekről adnak hírt de láttam már óvodaudvaron is, azt hiszem az a legszomorúbb pad amivel eddig találkoztam. Vannak itt az egyetemen olyan fák is amit kis táblácskával jelölnek meg és szintén ilyen okokból ültetnek,

 

Vannak olyan adakozási lehetőségek, hogy veszel mondjuk egy kis kitűzőt és annak az ára egy bizonyos szervezethez megy. Ilyen papírdobozokat majdnem mindenhol találhat az ember, orvosi rendelőkben, autószervizekben, élelmiszerboltokban egyszóval szinte bárhol vásárolhatsz sárga virág, kismackó alakú kitűzőt vagy mást.

Sok helyen vannak cipő és ruhagyűjtő konténerek és azért fontos, hogy ne lerongyolódott holmikat dobáljanak bele az emberek mert többnyire innen kerülnek a jótékonysági boltokba ahol használt ruhákat, könyveket, játékokat vásárolhatsz.

Mikor az e-bayen vásárolsz, fizetésnél akkor is felajánlhatsz egy kis összeget karitatív célokra. Rengeteg boltban vannak kis perselyek különböző szervezetek részére ahova bedobhatod a visszajáró aprót.

 

Van még sok önkéntes munkalehetőség, dolgozhatsz helyi kertésztársaságnak, vagy régésztársaságnak is ugyebár, a katolikus közösséggel mehetsz levest adni télen a  hajléktalanoknak, de a gyerek iskolai/óvodai közösségének is lehetsz oszlopos tagja (mint otthon a szülői munkaközösség).

Nemrégiben itt Brightonban egy évek óta betontömbökkel eltorlaszolt romos házhelyet alakítottak át az ottlakók közösségi parkká.

 

Az iskolákban is megtartják a  Red Nose Day -t és vannak olyan napok mikor nem kötelező iskolaruhában lenni ezért pedig egy jelképes összeget kell fizetnie a diák családjának amit az iskola szintén karitatív célokra használ fel.

A helyi anglikán közösség minden aratási ünnepen küld a campuson élő családoknak tartós élelmiszerekből álló ajándékcsomagot.

...és még nem is beszéltem arról mikor a szupermarketben a nagybevásárláskor kaphatsz sport-utalványt amit a gyerek iskolája tud beváltani hogyha elegendő összegyűlik belőle.

 

Szóval majdnem mindenhol van lehetőségünk arra, hogy adományozzunk, hogy picit jobbá tegyük a  közösség életét és nem kellenek hozzá komoly anyagiak, hiszen beszállhatunk kétkezi  munkával, kinőtt ruhákkal de a levágott hajunkkal is. Ezt nagyon szeretem itt.

:)

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr165550014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magenta 2009.07.20. 09:16:58

A padoktól szomorú lettem. :( Ma amúgy is az vagyok.

58775 2009.07.20. 09:25:56

Magenta jajj nagyon sajnálom... eleinte feszélyezve éreztem magam mikor ráültem egy ilyen padra, de mostanra nagyon megszerettem ezeket. Olyan szép dolog. Leülsz rá és egy picit gondolsz arra akinek az emlékére állították. Így nemcsak a városokon kívül vannak a tömegtemetőkben a halott szeretteik, hanem a közösségben. Egyszer szeretnék majd írni erről is. :)

119292 2009.07.20. 10:59:04

En is imadom ezeket a padokat. A jatszoteren is van 4, nagyszulok emlekere, akik az unokakkal jatszottak. Szerintem nagyon szep dolog, kedves emlekeket araszt magabol. A charity shop-okban meg kulon szeretek vasarolni:) A szelektalo kukaknal, nem messze tolunk, van kulon charity "kuka" is, ahova ruhakat, cipoket lehet dobni.

Christine 2009.07.20. 12:24:26

A parkban itt is mind ilyen padok vannak.En is szeretem oket. Jotekonysag. A tengerentulon ezt meg kicsit tovabb fejlesztettek. Ott pl. teljesen termeszetes hogy az elelmiszer aruhazak nap vegen a pekarut es a romlando zoldseg, gyumolcs ;s mas kaja felet odaadjak az ugynevezett food bank-oknak. Illetve mas egyeb tartos elelmiszereket igy konzerveket is. A food bank pedig odaadja ezeket a raszoruloknak. Ha keves a jovedelmed, vagy netan segelybol elsz akkor az igazolo papirokkal bemehetsz hozzajuk es kethetente-havonta kapsz toluk egy bevasarlo kocsira valo elelmiszert. De pl. a pekarut barki bemehet es elviheti toluk. Csak kernie kell. Karacsonykor pedig kulonlegesen nagy adomanyokat adnak mindenkinek a gyerekeknek jatekot es "termeszetesen" fagyasztott pulykat is. Hisz az a karacsony fo etke. :-))

Bonca 2009.07.20. 12:44:20

Nekem is nagyon tetszik ez a sokféle adakozási forma, ötletes, kreatív, logikus. A charity boltok minden szempontból nagy kedvenceim. A padok is, egyszer sétáltunk a gyerekekkel Edinburghban, és Benedek az egyik padnál kérte, hogy üljünk oda néhánypercre. Leültünk, és közben elolvastam a kedves írást, a házaspárról, akinek emlékére, valamelyikük épp február 16.-án született/vagy ment el, már nem emlékszem, amikor Benedek született. Próbáltam elképzelni őket, az írás szerint azon a környéken éltek egészéletükben. Érdekes érzés volt.

Pelikan 2009.07.20. 14:55:59

Tényleg nagyon jó, hogy ilyen bőkezűek (lehetünk mi is) itt. Az én két kedvencem a sportversenyen alapítványok javára gyűjtés és a karácsonyi cipősdoboz akció, amikor gyerekek készítenek ajándékcsomagokat máshol élő rászoruló gyerekeknek.

Ziebi 2009.07.20. 18:52:03

Itt is többféle módon lehet adakozni, a mormonok főleg élen járnak ebben. Van sokszor olyan is hogy mondjuk egy bolt előtt sütögetnek hamburgert, hotdogot, megveheted, és akkor az a pénz megy a gyerekkórháznak pl.mert a bolt ingyen adta a kaját amit árultak. Ami amúgy az egyik legértékesebb itt az az önkéntes munka, mert időből van a legkevesebb szerintem a legtöbb embernek.

magenta 2009.07.20. 19:42:05

Ma nagyon negatív vagyok. Itthon is lehet adakozni. Vannak ruhagyűjtők az áruházaknál, sőt a házunk mögött van egy Nagycsaládosok Egyesülete iroda, ott is van ilyen. De sajnos nem egyszer voltam szemtanúja annak, hogy abba belenyúlkálni is lehet. :((( Kihúzgálni, ami benne van, válogatni, aztán mellette szétszórva hagyni a többit.

68397 2009.07.21. 00:31:00

Aztán azokat a ruhákat vesszük meg itthon a Hádákban nem is túl olcsón, amiket ott a konténerekbe dobnak...

Ziebi 2009.07.21. 02:50:12

Szerintem az megint más, mint mikor hasznot húznak az adakozásból... Itt írtam róla hogy "nálunk" hogy megy: http://saltlakecity.blog.hu/2009/06/24/junius_23_deseret_industries Persze ehhez hozzátartozik, hogy ez szerintem a jóléti társadalom sajátja, hogy megtehetik hogy csak úgy odaadják a még működő TV-t, jó minőségű bútort, mert ott jobb helye lesz, stb... Ettől függetlenül kis dolgokban lehet jótékonykodni szerintem...mint fentebb írtam itt imádják ezeket a kajálós adakozásokat, kapsz is valamit, de mégis adsz, és jó helyre kerül...

68941 2009.07.21. 11:25:53

Szia, egy charity-ben dolgozom önkéntesként és megdöbbentem az első időben, hogy naponta mennyi csomagot hoznak csak magánemberek be. Aztán van külön még a begyűjtés, amit kolletív végeznek...nagyon nagyon jó volt látni, hogy itt ennyire jól működik ez. És azt is, hogy igen 2 alkalmazott van az üzletben a többi ember önkéntesen van ott 1-2 órát, mert ezzel segít, hogy az idejét adja. Én is gondoltam már rá, hogy utána kéne olvasni, honnét ered ez a nagy hagyomány, hogy mindenki próbál segíteni kicsit a másikon. Ami még nekem nagyon tetszik azok a pénzgyűjtős sportrendezvények. Futás az életért! Szép napot!

13764 2009.07.21. 15:15:35

na én ezt nem értettem soha, fizessek, hogy futhassak? nane. inkább azért fizetnék, hogy ne kelljen futni :-) (nálunk a Parents' association gyűjt futóversennyel pénzt.)

58775 2009.07.22. 08:13:47

# 3. Edinbogyo Örülök, hogy másnak is tetszenek! :) # 4. Christine Milyen jó ez a food-bank dolog. :) # 5. Bonca Őszinte leszek - én nem szeretek ruhát venni charity boltban, de más jópofa dolgot már találtam, Éduának plüsscicát, könyveket, ilyesmiket. :) # 6. Pelikan A karácsonyi cipősdoboz tényleg fanatsztikus akció! :) # 7. Ziebi Az szép - mármint a boltos dolog -, hogy ingyen adták. # 8. magenta Engem otthon az keserített el, hogy mikor szerettünk volna pár tökéletes ágyneműt meg pár jóállapotú holmit odaadni egy bizonyos szervezetnek akkor elhajtottak. Nem hiszem el, hogy nem volt szüksége ágyneműre a Dévaigyerekek Alapítványnak. Ráadásul olyan bunkón ráztak le, hogy megdöbbentem... # 9. tzs Engem mindig izgatott honnan kerül ezekbe a magyar boltokba a sok angol, bálás használtruha... # 11. Euthymia Szia Euthymia! :) Igen az idődet adni nagyon jó dolog, talán a legértékesebb is. :) # 12. Füles Fizessek, hogy futhassak? :))))) ez jó :))) Nálunk a szülők úgy gyűjtöttek pénzt, hogy be lehetett vinni régi játékokat, sütiket, üveges innivalókat az iskolába és azt árulták egy rendezvényen, a pénz meg megy az iskolának.

Christine 2009.07.22. 08:20:24

Hicu....Nézz be hozzám egy virtuális limonádéra! :-)

magenta 2009.07.22. 11:49:06

A karácsonyi cipősdoboz akcióban mi is részt szoktunk venni, mindegyik gyerek kap egy akkora dobozt, amiben a férjem 45-ös cipője volt és a saját korának megfelelően tölti fel. Ha adakozunk (pl. ágynemű :-D), én bizony olyankor figyelem a Nők Lapjában a hirdetéseket és konkrét személynek szeretek adni, ruhát is. A food-bank ötlet viszont nekem is tetszett. És sok mindent adtunk és nagyon lelkesen gyűjtöttünk, amikor kolléganőm Böjte Csabával ment ki Erdélybe.

Bonca 2009.07.22. 16:49:55

Konkrétan én arra értettem, hogy szimpatikus, az, hogy egy réteg, aki elég gazdag ahhoz, hogy a dolgait, amire már nincs szüksége, nem értékesíti mondjuk car-boot-sale-en, vagy e-bay-en, hanem ingyen odaadja egy szimpatikus célú charitynek, ahol vásárol egy olyan réteg, aki örül, ha használtan, olcsóbban hozzájuthat, és ezzel segítenek egy harmadik, valamilyen okból nehezebb helyzetben lévő csoportot. Én ezen túl, hogy szimpatikus külön szerettem nézelődni, könyvre, cd-re, játékra, esetleg ruhára bukkanni. (egyszer pl. egy klassz játékkonyhára bukkantunk, edényekkel, játékennivalókkal együtt mindössze 5 fontért)Mondjuk a használtruha vásárlással nekem nincs problémám. Ebay-en mondjuk többször vásároltam ruhát, de ez véletlen és nem elv miatt. Itthon is akadnak érdekes megoldások. Tudomásom van egy olyanról amikor karácsony előtt egy karitatív szervezethez befutott egy telefon miszerint, egy budai fiatalokból álló társaság bulit szervezett maguknak, ahová mindenki hozott valami pénzt, egyéb adományt, mindezt azzal a céllal, hogy ennek a kiszemelt szervezetnek odaadják, csak úgy, maguktól :) Valakitől én azt hallottam, hogy úgy kerül hozzán ez a sok ruha-engem is érdekelt a dolog..-hogy rengeteg, túl sok jut az ottani charitykba, a tárolás, az átválogatás anyagi kiadása helyett jobban megéri a továbbértékesítés. Talán tényleg így van. Mindenesetre kifejezetten bosszatnó szerintem, hogy itthon meg olyan áron árulják, hogy drágább mint kint volt újkorában!

68941 2009.07.23. 00:51:27

juj, én annyit tudnék erről írni, mert én ezt látom bentről...na, majd összeszedem gondolataimat egyszer(csak).

58775 2009.07.23. 08:56:30

Magenta én is jobb szeretek egyébként személyreszólóan adni - persze névtelenül - mint ahogy te írtad, hogy a nőklapjában nézed. Én legutóbb a Lea anyaotthonon gondolkodtam, hogy kinőtt játékokat/kisruhákat elfogadnának-e csak azért elég macerás innen odaküldeni/vinni... Euthymia - ha van kedved írni róla akkor belinkeled ide is? :) Engem nagyon érdekelne. :)

58775 2009.07.23. 08:56:52

Christine :)))) de édes vagy! :) Megnézem!!!

58775 2009.07.23. 09:12:10

Bonca szerintem is az a gond, hogy nagyon drága némelyik magyar turi. Találtam már olyan George-os gyereknadrágot otthon amit drágábban adtak a turiban mint amennyiért én vettem újonnan idekint. Nekem a kedvenceim a "freebie"-k :))) az ingyenes cuccok a hirdetési oldalakon - azt hiszem ha megkapjuk a kinézett lakást abból fogjuk berendezni. :)

68941 2009.07.23. 09:51:42

Szia, igen, majd írok neked, ha megszületett, csak most kicsit futkosósak a napok, de egy ideje már amúgy is terveztem, a te bejegyzésed még adott egy lökést! Szép napokat!

68941 2009.08.06. 00:26:50

Szia, megírtam,eléggé kusza lett, de ha érdekel nézz be a littlefrog oldalra :)

molár klára 2009.12.09. 13:21:44

szia, lenne egy személyes kérésem, milyen címre írhatok? klara.molnar@gmail.com

Jomelyn 2012.08.13. 12:38:20

Szia! Szeretem ezt az oldalt olvsgaatni, mert olyan emberkozeli, es reklammentes Ket kerdesem lenne. Az elso, mennyire talalod jo obinak a 14-140HD-s pana obit? Gyorsasag, kepminoseg, DOF, mennyire massziv, ilyenekre gondolok.A masik (talan mokasabb), a sony uj SLT-gepeit szamitasba vetted amikor tukornelkuli cserelhet obis gepet kezdtel keresni, vagy kimondottan 4/3-volt a cel, mert mondjuk meg kisebb sulyt stb. akartal ? En A sony alpha SLT A55 es a pana GH2 + 14-140HD kozott vacialalok, es ezert kernem ki a velemenyedet. Udv
süti beállítások módosítása