A múltkor esett szó arról, hogy gyereknek lenni, felnőttnek lenni ami kapcsán eszembe jutott egy vicces dolog.

Elég korán kezdtem el dolgozni - ha a temetéseken ministrálást nem számítom bele - akkor tizenhat évesen amikor is társasházakat takarítottam.

A legdurvább az volt mikor télen, a hajnali kukakihúzás és hólapátolás után rohanni kellett a buszhoz, hogy még beérjek időben az első órámra. A nehézségei ellenére mégis nagyon boldogan emlékszem vissza ezekre az időkre, mert saját keresetem volt végre. Érettségi után pedig dolgozni kezdtem nyolc órában. Emlékszem az rossz volt néha, mert a családom a telken nyaralt én meg este legyártottam magamnak a rántottámat (vacsorára) és csak beültem a tévé elé, nem volt kihez szólnom.

Azután úgy hozta az élet, hogy különköltöztem. Egyedül lakhattam, ami vagány dolognak tűnik innen, de az az igazság, hogy ahogy hazaértem kapcsoltam fel a tévét, mert kellett az emberi szó, szinte megőrültem a csendtől.

Egy időre aztán odaköltözött hozzám Ginám. Egészen addig a főzési tudományom a szutykos tésztáig (széttrancsírozott vagdalthús paradicsomszószban megfőzve, tésztára borítva) terjedt ki és nem is szándékoztam bővíteni, hiszen anyuéknál mindig volt valami finomság a hűtőben (egy kis pörkölt, egy kis székelykáposzta). Aztán egyik este baromi kívánós lettem káposztástésztára, miközben éppen függőlegesen szeleteltem fel az aktuális vacsorámat: zsömle, tejföllel és kecsöppel. Szóval ültünk Ginámmal és mondtam neki; milyen jó lenne káposztástésztát enni!

Erre mosolyogva odament a fagyasztóhoz és elővett egy doboz párolt káposztát. (Ugyanis ő mindig azt csinálta, hogy nagy tömegben főzött, majd lefagyasztotta későbbre egyemberes, kétemberes adagokban.)

Én meg rohantam a boltba fodros nagykockát venni hozzá.

Szóval akkor, és ott döbbentem rá, hogy milyen szuper dolog ha az ember tud főzni. Ekkor voltam húszéves. Hát jobb később mint soha...:)

 

Frissítéssel:

Szegény Anyukám  elszomorodott, hogy az jön le a posztból mintha sosem akart volna megtanítani főzni. Ez nem igaz. Elég sokszor próbálkozott szegény, de én inkább olvastam vagy írógépeltem valami eldugott sarokban. :)

Szóval nem az ő hibája! :) Ráadásul mióta főzök, csomó trükköt tőle lestem el meg a nővérkémtől. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr925550049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jidele 2009.09.30. 10:38:28

én IGAZÁN főzni, nem csak úgy bohóckodni, 24évesen kezdtem, mikor a férjem fél évvel a házasságkötésünk után munka nélkül maradt. Addig étteremben dolgozott, ott ettünk, előtte meg ugye anyu főztjét ettem. Hát mit mondjak, volt hova fejlődni. Pont a héten jutott eszembe az első paprikás csirkém, ami ugyan jól nézett ki, de írd és mond, semmi íze nem volt. Mindezt a jom kipur előtt, ami ugye 25 órás böjt, tehát jó lenne belakni előtte. Nem dicsért meg az emberem :D Mondjuk a káposztás tésztához nagyon éhesnek kéne lennem, hogy megegyem... Viszont az az érdekes, hogy a saját főztöm sose ízlik úgy, mint másé. Akkor se, ha objektíven érzem-látom, hogy jól sikerült. Fura...

58775 2009.09.30. 10:43:47

Jidele hát én is ekkor csak kezdtem... :) Azután mikor férjnél voltam, kezdtem el rendesebben főzni. Azért ez az első paprikás csirke nem lehetett egyszerű. :S :) Én mindig a lencsefőzeléket és tökfőzeléket ontottam el... aztán megtanultam, hogy tökfőzelékhez elég a saját leve, nem kell hozzáadni még, a lencséhez meg behajítok egy kis szódabikarbónát. :)))

potti 2009.09.30. 13:00:23

Nekem már sokkal előbb kellett főznöm.Nagymamám könyörtelenül oda állított maga mellé.Én 18 évesen már komplett ebédet tudtam csinálni.Azóta meg egyfolytában fejlesztem magam.Az a pláne,hogy finoman főzök,ízlik is a saját főztöm.Nem egyhangú,egy sima sült húst is próbálok mindig valahogy feldobni.vagy egy sajtszósszal,Vagy valami jó fűszerezéssel.

Dorisz 2009.09.30. 14:41:25

Anyám nem volt hajlandó foglalkozni a háztartással, viszont volt két kisebb tesóm és engem amúgy is érdekelt a sütés-főzés. Főleg a cukrászat. Első karácsonyi bejglim 13 évesen, első narancstortám, aztán egész ebédem 14 évesen. Szakácskönyvből,mert senki nem volt , aki tanítson, rokonoktól messze laktunk. Amint felértem a tűzhelyt,anyám megtanított kávét főzni, onnéttól kezdve reggel az első dolgom volt,hogy neki felszolgáljam a kávét-cigit.Anélkül nem szabadott felébreszteni,mert akkor ütött. A másik dolog,amit megtanított nekem, az a pörkölt , mai napig fantasztikusan jól csinálom, igaz, azóta hozzátettem ezt-azt. Életem első narancstortája, az nagy szám volt. Kis hülyegyerek, azt hittem, attól,mert tudok pár dolgot sütni-főzni, majd meg tudok csinálni recept nélkül egy narancstortát, saját magam által elképzelt krémmel.... hát pocsék volt :DDDDDDDD apám viszont, és ezért nagyon hálás vagyok neki, hősiesen ette a narancstortámat, és esküdözött,hogy ő még életében ilyen finomat nem evett soha . Ettől az emléktől még ma is bömbizek kissé. Bocsi,h hosszú voltam.

magenta 2009.09.30. 14:45:50

Nálunk én vagyok a "mumus", mert kegyetlenül tanulásra vannak kényszerítve mind a ketten (egyelőre csak ketten). :) De nem csak főzésben, hanem a háztartás többi részében is. Hátha így kevesebbet szívnak majd, mint én. De a lényeg, hogy úgyis megtanul az ember, ha muszáj. Vagy nem. A lányomból szakács tuti nem lesz.

magenta 2009.09.30. 14:46:49

Dorisz, édesapád előtt le a kalappal. :) Biztos nagyon szeret téged.

Ziebi 2009.09.30. 15:31:57

Próbálkoztak-próbálkoztak, de nem érdekelt nagyon sokáig a főzés. Sőt, azt mondták hogy olyan válogatós vagyok, hogy éhen fogok halni ha elköltözök. Hát majdnem. Mivel a koleszban nem nagyon volt lehetőség főzni, tényleg éheztem,nade az egy hosszú történet. Igazán akkor kezdtem el főzni én is mikor összeköltöztünk a férjemmel. Azóta már elég jól megy (még kajablogom is van, bizonyám :D ), de van pár dolog amit soha nem próbáltam, ilyen pl. a főzelékek. Fogalmam sincs hogyan kell, szimplán azért mert egyet sem eszek meg közülük...gondolom azt majd akkor tanulom meg ha gyerkőc lesz... :) Nekem az az igazi elismerés, mikor anyósom kért receptet (világlegjobbkajáit ő főzi), meg amikor a férjem azt mondja jobb lett valami mint anyósé :)

63348 2009.09.30. 16:03:28

Első paszulylevesem: tudtam, hogy rá szoktuk főzni a csülökre. Csak azt felejtettem el, hogy nem árt előtte az első lét kidobni. Olyan sós lett a leves, hogy több evőkanál tejföl sem sokat segített rajta. De hát a friss szerelem és a 18 éves gyomor mindent kibír. :D

Dorisz 2009.09.30. 23:23:42

magenta: köszönöm szépen apám nevében. Ziebi: hol az a blog,kíváncsi vagyok! jidele: el is felejtettem írni,hogy nagyon jót derültem ezen a böjtölés előtti kajaelba.. dolgon. Murphy mindenütt dolgozik.

Ziebi 2009.10.01. 00:24:28

Dorisz: kajatanya.blog.hu sajnos nem tudom olyan gyakran frissíteni mint szeretném, de igyekszem. :) Emő, bocs a reklámért :)

Moira 2009.10.01. 01:50:14

Hicu: én 19 voltam mikor odaköltöztem exhez, ő tanított meg főzni (Addig csak a carbonara spagetti ment), és mivel ott voltak a gyerekei, meg a nevelt lánya is egy évig, volt hogy öt főre főztünk. Emlékszem szombatonként ki a Bosnyákra, utána haza előkészülni, nagy kondér jóféle húsleves, valami tartalmas második (pl sült oldalas), és egy kis pogácsa. Volt, hogy 42 darabos töltöttkáposztát főztünk. :-) Nekem kaja elb@szásban két emlékezetes maradt meg, első süti (kiskamaszként) a Horvátmariból vmi narancsos krém, a lisztet nem pirítottam meg eléggé, így nyersliszt íze volt, meg csomós maradt, inkább kidobtam Exnél meg főztem tejbeleves (olyan mnt egy híg tejberízs mazsolával), a fahéjra emlékeztem, de valamiért tettem bele szegfűszeget is. Olyan rossz íze volt, dobhattam ki az egészet, pedig jóóóó nagy adagot készítettem. :-))

Ziebi 2009.10.01. 04:46:56

Emlékezetes elrontás? Egyszer próbálkoztam borsófőzelékkel, de olyan lett hogy megállt benne a kanál :D Meg egyszer sikerült olyan palacsintatésztát kevernem, amiből ehetetlen tészta lett, mai napig nem tudom hogyan :D

mw 2009.10.01. 14:15:08

Hát én megmostam a tarhonyát, mint ahogy anyám a rizst szokta...

jidele 2009.10.01. 15:08:58

jóóóó nagy kanál só tálalás előtt a hideg citromlevesbe... :D

13764 2009.10.01. 15:17:17

panírozás grízzel....

Dorisz 2009.10.01. 21:52:27

Szegény nagyim csinált nekem diótortát a 18. szülinapomra... csak a krémjét cukor helyett sóval csinálta. Amennyit mi ugrattuk vele :DDDD

Moira 2009.10.02. 00:59:35

Grízes panírozás a férjemnekis megvolt, rántott sajtot akart csinálni :-)

magenta 2009.10.02. 08:43:25

Én két dolgot rontottam el alaposan: az első palacsintatésztámat addig javítgattam, amíg kb. többszáz darabot lehetett volna kisütni belőle, annyi lett. Egyszer pedig összekevertem a grízt és a zsemlemorzsát, úgyhogy zsemlemorzsával csináltam a grízestésztát.

kata 2009.10.02. 14:28:55

Na most életem első lecsóját annyi vízzel öntöttem fel, hogy akár egy jó kis paprikaleves is kikerekedhetett volna belőle. Nem így lett...:) Se íze, se bűze, ahogy mondani szokták.:) ( Nem tudtam, hogy a paprika kiereszti a levét...)

119397 2009.10.02. 23:21:24

Nekem valamilyen gyümölcsös süti az első kudarcom. Ha jól emlékszem a levét is beleöntöttem (az üvegből) és összegyúrtam a tésztával ami ennek köszönhetően egy nyúlós massza lett, amit persze "apránként" liszttel próbáltam ellensúlyozni. Ennek az lett az eredménye, hogy olyan lisztes lett az egész, hogy nem lehetett megenni... Most amíg itthon voltunk mindhárman, Danival rengeteg új dolgot próbáltunk ki és nyugodtan mondhatom sikerrel, viszont mióta újra dolgozok, érzem hogy kezd eltűnni az éppenhogy megszerzett tudás :( Tényleg... el lehet felejteni főzni? Mondjuk Dani - hál' Istennek - nagy affinitást érez a dologra. Már mondhatom, hogy elbújhatok mögötte... Az viszont tuti, hogy mi az angol kajának köszönhetjük a főzési tudományunkat :)))) (ezzel most nem leírni akartam az angol kaját, nekünk egyszerűen nem jött be) Mielőtt kijöttünk volna, ritkán próbálkoztunk, mert hétköznap a munkahelyre lehetett rendelni a kaját, hétvégén meg anyóséknál kajáltunk (ami iszonyú fincsi volt). A munkáról jut eszembe. Szerintem nagyon hasznos (nemcsak a fizu miatt) :) Emlékszem egy páran összeálltunk, főztünk ki kukoricát és azt árultuk nyáron Abádszalókon :) kár, hogy többre nem emlékszem. De a legkeményebb az a strand melletti büfés munka volt. Egész nyáron. Egyszer a főnök elaludt és kinyitottam egyedül... (azt hiszem 14 vagy 15 lehettem) :D igen, most megveregettem a vállam :D :D :D

58775 2009.10.03. 10:01:26

Ezek csúúúcs történetek, ezekből kellett volna posztot írni. :)))

potti 2009.10.04. 14:52:36

Ha-ha!!)))) Gyors rizst főztem meg úgy mint a simát.Kivettem a zacsiból,olajon megpirítottam,vizet rá,és főztem.Próbáltátok már?Pedig csiriznek tökéletes.:)))))

magenta 2009.10.05. 14:33:08

potti, én mindig így főzöm a gyors rizst, de még sose lett belőle csiriz. :) (de csak Uncle Ben's-t veszek, ez számít valamit?)

potti 2009.10.05. 14:52:22

Ne csináld magenta!Nekem rendesen csiriz lett belőle.De ha már gyors rizst veszel,azt miért főzöd hagyományosan?:)))))))))

magenta 2009.10.05. 19:40:06

potti, azért csinálom így, mert jobb az íze, mintha a zacskóban főzöm és úgy próbálom ízesíteni. És azért veszek gyorsrizst, mert a sima rizsből nekem csiriz lesz... :DDD

125916 2009.10.08. 03:48:46

Jaaaaj de jót nevettem ezeket a sztorikon... :))))) Nekem sajnos (?) nincs hasonló. Elsózós történet viszont van: szegény Dédim csinált egyszer salátát úgy, hogy az ecetes vízbe cukor helyett sót szórt. Hát... azt is ki kellett dobni. :)
süti beállítások módosítása