Immáron két éve "járunk" itt iskolába és ez alatt az idő alatt írtam bőven jót is meg rosszat is róla, közben pedig rengeteg ijedt levelet kaptam itt élő anyukáktól, mert szegényeket is folyton rémtörténetekkel traktálták.

Ezért azt hiszem ideje lenne több tisztázó posztban összefoglalni az elmúlt két év tapasztalatait.

1. Nem kezdik túl korán az iskolát? Hogy bírják a kicsik?

A "reception class"

Egy magyarországi normához szokott szülőnek - ahol mostanában addig tolják az iskolakezdést amíg lehet - sokkoló belegondolni, hogy a kicsi aki nemrég töltötte be a négyet veszi is az iskolaruhát, kis kézitáskát és megy reggelente a tanterembe.

A kicsik reception - azaz előkészítő - osztályba mennek, ami leginkább olyan mint egy puccosabb fejlesztő nagycsoport otthon.

Az első harmadévben csak a délelőtti oktatáson vesznek részt, tehát reggel kilenctől fél egyig vannak csak bent, ebből pedig az utolsó fél óra ebédidő.

A tantermek egytől egyig úgy néznek ki mint egy nagy játszószoba:

Kevés asztal van, sok fiók, szekrény, berendezett játszósarok - Cs. osztálytermében volt pl. főzőssarok, meg egy olyan ahol boltosat lehetett játszani, ez utóbbit akkor használták mikor a pénzzel és a számolással foglalkoztak.

Általában az iskolákat nagy udvar veszi körül, az újonnan épülteknek pedig az osztálytermei mind-mind az udvarra IS nyílnak.

Ahogy ennél az iskolánál is látható - hatalmas üvegfelület az osztályterem egyik oldalán és egy ajtó az udvarra.

Eddig mindkét iskolánkban volt a kicsik osztályterme előtt egy nagyobb fedett szabadtéri rész is, ahol esőben, szélben is kinti foglalkozásokat tartottak.

Az első harmadév végén van egy nagyobb szünet - de ezekről később bővebben - azután pedig a kicsik már teljes időben járhatnak iskolába tehát reggel kilenctől délután háromig (ez iskolánként kicsit eltérhet, de általában ez a tanítási idő).

Az egyenruha meg az egyik legjobb találmány. A kicsik többsége nagyon büszkén is viseli, ezzel sem szokott gond lenni.

Iskolatáska?

Az általában nincs, legtöbbször csak egy vékonyka irattáskájuk (book bag) van

és a tornazsák (PE bag).

Van egy pici füzete minden gyereknek (és egy kis mappája amiben ezt hordja) amibe az olvasott könyveket kell beleírni, azoknál amiben még csak kép van, azt kell odaírni, hogy el tudta-e mondani a saját szavaival a történetet, ahol pedig már van benne írás, fel kell jegyezni, hogy felismert-e bizonyos szavakat.

Ez azért is jó, mert így a szülőnek mindenképpen együtt kell olvasnia a kicsivel.

 

Egy nap az előkészítő osztályban

Minden reggel hasonlóan kezdődik, minden osztálynak, iskolának megvan a saját kis rendszere, általában valami ehhez hasonló:

ahogy bemegy a kicsi, szépen leteszi az uzsonnástáskáját a megjelölt helyre (aki nem benti ebédet eszik) a vizeskulacsát a tálcára és a nevtábláját (arcképes vagy a kezdőbetűje a jelével) felteszi a mágneses, tépőzáras stb.. táblára.

Általában ahogy érkeznek sorban a gyerekek szabadfoglalkozás van, negyed-fél órán át.

A tanítónénik és az asszisztensek a gyerekek érkezése előtt még tematikusan berendezik az asztalokat, egyikre kiraknak pár puzzle-t a másikra a műanyag játékokat (kis állatkertet, farmot) - attól függően, hogy mi kapcsolódik az aznapi témákhoz -, ezekkel játszhatnak a gyerekek.

Ahogy a szülők elmennek és mindenki megérkezik, a tanítónéni leül egy kis zsámolyra a napi "happy helper" tehát a napos kisgyerek a neki kijelölt kisszékre, a többiek a szőnyegre telepednek félkörben a tanítónéni köré, a tanítónéni segédje (teaching assistant)  pedig a csoport mögé, hogy tudjon segíteni annak akinek esetleg ki kell mennie a mosdóba, vagy az olyan vadmalacoknak mint a fiam aki nem szeret beülni a csoportba, hanem inkább építget csendben tovább egy sarokban.

Ekkor névsorolvasás van, a tanítónéni egyenként mondja a gyerekek nevét és köszönti őket: - Good morning John Smith! a gyerek meg válaszol: - Good morning MrsBrown!

Ezután elsorolja szépen a napi programokat, mit fognak tanulni, mivel fognak játszani.

Ha pl. az adott hónapban, héten a Gyömbérkalács-emberke mesét tanulják, akkor pl. reggel kiscsoportokban készítenek emberkét, sütik, diszítik, másnap megfestik és így tovább.

Ez a tanulós, névsorolvasós program megint csak egy fél óra kb. utána ismét kissé kötött, de szabadfoglalkozás, ivásszünet, pisiszünet. Utána megint összeszedik őket és mondjuk számolnak egy kicsit vagy egy betűt tanulnak.

Aztán kb. fél óra múlva kiscsoportokban rajzolnak, írni tanulnak, legózgatnak.

Van gyümölcs-zöldségszünet mikor az iskola ad neki valami zöldet, alma, vagy banán, de van, hogy zöldborsó az uzsonna.

Ebéd előtt többnyire kinti program van, bringáznak, beöltöznek útépítőknek/rendőröknek/tűzoltóknak és méregetnek, irányítják a többieket és így tovább. Utána délben ebédidő.

Az iskolai menü általában elég egészséges, egy kis osztott tálcán kapják

és vizet isznak hozzá.

Mások hozzák a saját uzsonnástáskájukat.

(Aminek a tartalmától sokszor megijedek, mert általában van benne csipsz és cukros üdítő, meg valami édesség a szendvics mellett - de ez másik történet. )

 

Ebéd után többnyire ismét az udvarra mennek, míg olyan egy óra körül nem folytatódik a tanítás ami az előzőekben leírt laza, sok játékkal, kreatív tevékenységgel megszakított izgalmas program.

 

Én azt hiszem szeretnék itt első- azaz előkészítő osztályos lenni.

 

Szerző: Hicudzsi

24 komment

Címkék: iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr235550242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13764 2010.07.27. 13:01:44

kösziiiiii :-) hányan vannak egy csoportban? én egyszerűen megőrülök attól, hogy minden évben rámsóznak harmincat, és ha a fejem tetejére állok akkor sincs elég időm soha semmire.

58775 2010.07.27. 13:37:13

Fules hajjajj folytatom meg :) annyi minden kimaradt . E. osztalyaban tavaly 16 gyerek volt, de az kis videki iskola, most Cs. es E. osztalyaban is 30 gyerek van, de nem is venni eszre igazan.

Annamari 2010.07.27. 14:34:40

Imádom olvasni az írásaidat! :) Liliék sulija is hasonlóképp működik. A kisasszony 1 hónapja volt 5 éves, tehát "kicsi" volt az osztályban, de sohasem éreztük, hogy megterhelő lenne neki. Sőt, imádja. Péntek volt az utolsó nap és tegnap már ki kellett számolni, hogy még hányat kell aludni a szeptemberi iskolakezdésig, mert már nagyon akar menni.

Ziebi 2010.07.27. 16:23:34

Ezt én is imádtam volna, mondjuk a sima ovit is szerettem, de ez a rendszer is nagyon tetszik. Nálatok is lehet kapni előre összekészített uzsicsomagokat? Én rosszul vagyok tőlük, miket bele nem raknak :/

potti 2010.07.27. 22:41:39

Nalunk annyi az elteres,hogy nem csak az 1.osztaly az elokeszito,hanem a 2.is.Ez a ket osztaly teljesen kulon is van a tobbi osztalytol,de mikor az udvaron vannak,akkor persze egyutt jatszanak a kicsik a nagyokkal.Ez a 2 osztaly tenyleg olyan mint a magyarorszagi ovis nagycsoport.Bar a 2.osztalyban mar picivel tobb a tanulas,de nem olyan veszesen tobb.A masik elteres,hogy rogton az elso osztalytol teljes napon vannak iskolaban,tehat reggel 9-delutan 3-ig.De meg mindig rovidebb,mint egy magyarorszagi ovis ido.

58775 2010.07.28. 12:00:38

@Annamari Köszönöm :) Nálunk még nem jött el a "mikor kezdődik az iskola" dolog, még élvezik a szünetet, de számítok rá, mert tavaly is így volt Dudunál. @Ziebi Vannak uzsonnatáskába való kis kiszerelésű holmik - zselé, üdítő, kis zacskó csipsz, stb -, de nem néztem még közül ezek között, szóval nem tudom van-e. :) @potti Nem igazán értem mire gondolsz, hogy előkészítő. Nálunk van reception, utána a Year1 és így tovább. A Year2 végén (ez a harmadik iskolaév) van az első igazi évvégi vizsga, a Year1 végén még nincs. Így gondoltad, hogy ezek még olyan előkészítő-félék? Én örülök, hogy nálunk rövidebb volt mindkét suliban az első pár hét a kicsiknek.

potti 2010.07.28. 18:30:10

Anyamadar,nerm nem igy gondoltam.Tehat,a gyerek oviban van 5 eves koraig.Mikor betoltotte az 5 evet,megy suliba,1.osztalyba.Ennek a neve Infant School.Bocs,nem csak az 1.osztalynak,hanem a 2.osztalynak is ez a neve.Ez a ket osztaly olyan mint a nagycsoport Magyarorszagon.Az 1.osztaly teljesen olyan.Rengeteget jatszanak,kicsit tanulnak.2.osztalyban picit van tobb tanulas,de meg mindig mint egy ovi.Nincs ev vegi vizsga egyik osztalyban sem,csak 3.-tol. En azert nem hianyolom a rovidebb napokat,mert szerintem 9-3ig tarto nap sem nevezheto hosszunak.

13764 2010.07.28. 18:38:27

átmenet. szerintem ez - lenne - a kulcsszó akármilyen rendszerben, akármikor is kezdődik meg a kötelező, órarend szerinti tanulás / tanítás. nonszensz, hogy egyik nap játszik, kúszik, mászik, rohangál egész nap és nincs semmi kötelessége, még a foglalkozásokon se kötelező részt venni, ha nem akar, két hét múlva meg üljön a seggén napi 5x45 percben.

potti 2010.07.28. 18:44:38

Latod Fules,itt ezt szeretem,hogy ott az a ket ev,ami teljesen atmenet.A masik meg,hogy rengeteg tanar van a suliban,ami azert is jo,mert itt foglalkoznak kulon a gyerekkel.A kulfoldieket,akik nem beszelik a nyelvet,kiviszik erre kialakitott tanulo helyekre,vagy akik le vannak maradva a tananyaggal.

58775 2010.07.28. 19:25:37

@potti Jaaa infant school :) oké az más. Én a primary schoolokról írok/beszélek. :)

potti 2010.07.28. 20:05:04

Anyamadar,nem teljesen.Az en fiaim primari-be jarnak,de minden primary elso 2 osztalyat infantnak hivnak.A 2.osztaly utan mennek a 3.-ba,aminek primari a neve.Vannak olyan iskolak,amik csak ket evesek.Ez azt jelenti,hogy a gyerek csak az elso 2 osztaly vegzi abban az iskolaban,utana masik iskolaba kell iratni.

potti 2010.07.28. 20:31:37

Kis osszesito kiegeszites.:))) Vannak csak infant sulik,1.-2.osztallyal,vannak primary sulik 1.-6. osztallyal,es vannak olyan primaryk,ahol 3.-6.ig vannak a gyerekek.Az enyemek a olyan primarybe jarnak,ami 1-6 osztalyig van.

58775 2010.07.28. 20:42:48

@potti Az enyimek is 1-6 os primaryba járnak, de ott csak az első osztály reception class, a második már Year1. Így volt ez a régi suliban is és a barátnőmék iskolájában is így van, sőt ott is ahol tanít a barátunk. Nem értem miről beszélsz.

58775 2010.07.28. 20:44:35

Pontosabban azt hiszem értem miről beszélsz, csak nem tudom miért fontos ez...

potti 2010.07.28. 20:51:51

O,ezer bocsanat hogy leirtam,hogy mi a kulonbseg a ti iskolatok es a mienk kozt.Azt hittem egy erdekes kis adalek masoknak,hogy lassak hogy tobbfele iskola tipus is van itt.De latom tevedtem.Ha nagyon zavar,nyugodtan torold ki.

58775 2010.07.28. 21:20:04

@potti Persze ez érdekes, de nálatok van infant school. Úgy írtad, mintha valami orbitális baromságot mondtam volna a receptionnal utána meg az első évvel. Nálatok a harmadik év az első, de ez nem általános felállás.

58775 2010.07.28. 21:26:15

Na csak azt akarom mondani, hogy az iskolák szerkezete infant school meg primary, secondary stb.. az majd másik poszt témája lesz, de volt is már szó róla. A kiegészítést köszönöm.

potti 2010.07.28. 21:29:57

Nezd,igy kezdtem a legelso mondokam:"Nalunk annyi az elteres,"Ebbe meg csak veletlenul sem volt benne semmilyen kiigazitas,heyreteves,lebaromozas,semmi az eg vilagon.Meg ha nagyon szoroznel,akkor sincs benne.Bar te meg igy is talaltal.Haaat,sajnalom.

58775 2010.07.28. 21:36:41

Igazad van. Elnézést kérek a félreértésért.

164868 2010.07.29. 07:07:46

Anyamadár! Köszi az összefoglalót, nagyon jó lett! :) Várom a folytatást!

Lewyke 2010.08.01. 01:14:42

juj de jo:) Koszi, holnap megmutatom,felolvasom a Manoknak:) 1 kerdes, a lakohelyhez legkozelebbi suliba kell menni jelentkezni?

gopriallHor 2013.01.04. 09:23:25

Maintaining trend does not have to be a daunting project. There are many things you need to know that will help you take full advantage of your closet and also other style products. The following advice increases your understanding of what you need to do to be stylish.http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots sale uk My daughter got these UGG for Christmas and loves them. These people were real UGG,not really a cheap copy.The company Heart & Sole sent them very quickly. She usually wears . Make use of a leave-in conditioner in case you have difficulty with frizz. You need to use this system after a shower room, ahead of the your hair dries out.Th UGG Ultimate short has become my favorite! Any additional support in the toe and the all-weather sole is the best! http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots sale uk . Don't forget to set a huge volume on your mind, and make sure to focus on both roots and the extremely tips in the your hair. Maintain your clothes following it is out from style. Clothing appear out and in of style rapidly. You may also keep these things to talk about together with your young children for their classic time in school or for Halloween season. There are several makes use of that you will discover from the clothing that you keep over the years. If you're wanting to be nice and clean-reduce and expert, it's not merely whatever you dress in but how you look as being a particular person. Individual hygiene is essential,We always shop Amazon. We always find great deals with Amazon. We always get our items straight away and one time! http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg sale . and in order to be nice and clean-cut, it takes extra work within this division to possess all things in range just right to be able to get the correct appear. When deciding on a swimsuit, there are numerous actions you can take to reduce shape flaws and emphasize the best components of your body. For example, in case you have larger hips, focus on your hip and legs and emphasize your tiny waist by wearing a suit that may be reduce high on the thigh. Explore more options for swimwear wear too. Attire for the body kind. Take the time to recognize your shape, and how to use outfits to further improve your organic assets. Girls that know how to work with themselves, as opposed to camouflaging it, are the types men and women observe whenever they walk into a room. Be happy with your form, and deal with it to enhance your trend esteem. Very own a good big set of black colored sun glasses. In case you have red-colored eye from your tough night or below eye totes from a inadequate night's rest, you may cover up them with an attractive pair of shades. They are a vintage, stunning fashion and evoke Audrey Hepburn or Jackie Kennedy. A good set could be experienced in a very good price. Picking garments to use lacks to get tough. You do not have to dress like anybody in particular. Be true in your individual style and locate your own personal design. Express who you are via your clothes. Utilize several of the suggestions in the following paragraphs, and begin having a great time piecing together your clothing collection. http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots on sale Love my Uggs. I have but one complaint. I normally wear size 9-1/2 so I ordered size 10. Upon receipt, these people were too big well, i sent rid of it and ordered size 9. Are put but they slip from the back (heel part) but my toes are as well as the toe with the boot therefore i know I couldn't wear a lesser size on the other hand will put them on lovingly. .

gopriallHor 2013.01.08. 13:55:14

Fashion is a topic that would seem a bit overwhelming to numerous men and women sometimes. It is because it appears as though there is certainly always an excessive amount of info which you are not able to maintain when it comes to style, this isn't real. If you wish to learn a little about design then read on.http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots on sale These UGG are definitely the genuine article! This is the great price. Shipping was fast and the UGG and the box arrived at great shape. If you have had UGG in past times, you know how great they may be. If you haven't, they are so durable and are very comfortable and classy. . A great technique to add spice to your trend style is to search for time proven patterns that come in new and fascinating tastes. This is important simply because at times something such as a common bag could seem completely fabulous in a uncommon design and style for example camouflage or sizeable printing.I received my UGG in eight days from Ny to Luxembourg. I love my UGGs. They may be very comfortable, soft and warm. The choosing dimension is perfect, in EU 38 and in USA 7. I strongly recommend. http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots sale . Search for this being a terrific way to draw curiosity and awareness of on your own. Use several hues when producing an attire. You may not want each and every item to fit completely, which is not the point of trend. Instead find strategies to create creative coloration schemes. For instance, a crimson gown may be equalled with yellow-colored, metallic, black or green extras. Only have enjoyable by using it. Accessorize to draw attention to the things you want attention on. This works to get concentration away from trouble regions,I've heard of UGG for many years so I finally eliminate and purchased a pair. I merely use them as slippers between the house. They are so comfortable and love putting my bare feet within them! http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots sale uk . just like a sizeable bottom part or shoulder area. Additionally, it enables you to highlight certain things just like your view or legs. Use components to make the most of your outfit. While you will find distinct styles with regards to ear canal-piercing, it is very important be aware that just one single piercing in every ears is regarded as skilled and chic. As well a lot of them will fall under an alternative classification, and understated studs would be the preferred ear-rings for preppy and professional-seeking females. Braiding very long your hair is incredibly well-known today. This not just maintains lengthy locks under control, but there are many enjoyable approaches this could improve your physical appearance. It is possible to try different types of braids like French braids and Dutch braids or attire up some straightforward braids with fashionable hairpins, bows, and flowers. 1 essential bit of style advice is to make sure that you always bring along some urgent type resources. This is very important just in case you need to get a blemish out, when you burst a button, or build spots from deodorant. Always have at the very least several products for example tape or security pins available. Since you now have these trend tips, you don't need to adore your favorite famous people looks from the television display screen. You can actually look like your chosen celebs. There are so many pieces of clothes which can be used to achieve this appear, so go out there and discover them. http://www.uggsaleuk2013.co.uk ugg boots on sale The Ugg Classic Short is a straightforward on, easy off warm winter boot. Extremely basic, no detail, great with jeans. Not much of a great boot for very long walks because soles offer zero support; having said that, for short trips or if you'll mostly stay in and outside the car, shops, restaurants, etc - a perfect winter accessory. .

gopriallHor 2013.01.08. 16:08:53

Style is the thing that you are making it, and it's your own special private preference of methods you convey your self. Nonetheless, there exists much to learn from other people, and you can include numerous style tips when you proceed to find out more. Please read on for a few helpful design suggestions as you may start off plunging go-initially into the field of trend.http://www.hotuggsuksale.co.uk uggs My significant other wears her UGGs everywhere and says they're one of the most comfortable UGG (ever). My significant other wants to buy some in black so she could wear them to outfits... . Be considered a tendency setter. You can purchase the most up-to-date, hottest types however you won't stick out if you are sporting the same thing as all others. Be bold and attempt some thing off the top of your face. I really has not been to impressed while using UGG. I've found that they extend alot on the legs and in addition they just look silly. Although I have really skinny legs though. I have found the original classic uggs the very best!! http://www.hotuggsuksale.co.uk uggs sale .A number of the greatest designers manufactured their mark when you are fully special and even outrageous. Spend less on your apparel buys and make sure you may have more items which you truly really like, wait a little before buying that expensive product you which you feel as if you "have to have". Following getting some time to think about it, you might know there may be one thing you desire far more and tend to forget about this. When you are seeking to determine among two couples of denims considering that each of them supply you with a somewhat distinct in shape, go for the ones that are smaller sized in size. As time goes on,daughter walks 2 miles home from practice and is completely warm and cozy when she likes to home, wonderful UGG, great purchasing experience! http://www.hotuggsuksale.co.uk uggs uk . denim starts to extend. Purchasing the greater types will result in your bluejeans being also loose to suit your needs eventually. A bulging stomach can certainly make your fashion practical experience a unpleasant horror. If you belong to this classification, you need to make sure you do anything to repair your issue, as wearing the best clothing is not going to repair the problem in the end. Attempt a mixture of balanced and healthy diet along with a very good training routine. For official gowns you no longer put on, have a 2nd use out of them. Sometimes ask them to minimize and brought in in the leg to help you wear them beneath a go well with shirt for function, or produce the appearance of a floor-size skirt try on some through the night by pairing it with a attire tshirt at the top. A lot of people have to use stockings because of their sandals for hygienic reasons. Nevertheless, this really is unfashionable and may not enable you to get to the design hall of popularity any moment anytime soon. Sandals are appear a lot better without socks. Remember this to hold from making an embarrassing fashion mixture up. Maybe you have imagined prior to that design was some thing you weren't capable to keep up with. Even so, with a little luck you've found out that it's more about private taste and what you are able learn and profit from other people while you show yourself. Recall the advice you've read through right here as you proceed for more information information about design. http://www.hotuggsuksale.co.uk uggs uk Waited quite a while to buy these UGG. They keep my feet so warm and also as recommended I didn't wear socks. Only used them one weekend but will be using them in cold New York today. Recommendations to travel down 1/2 size helped. .
süti beállítások módosítása