mert egyrészt nem akarlak untatni vele titeket, másrészt tényleg nem ezen pörgök folyamatosan (csak pont szombaton volt a világnap és ezért elég sok helyen felbukkant a téma), harmadrészt meg a párizsi naplót kéne folytatnom, de egyszerűen nem bírom szó nélkül hagyni.

Tehát igen, megint autizmus lesz egy kicsit a téma. Autizmusról Magyarországon.

Megjelent egy videó az egyik netes újság címoldalán az Autizmus Világnapja alkalmából  Budapesten rendezett sétáról. Az ottani hozzászólások ütöttek meg kicsinyt (tudom trollok mindenhol vannak, de ezzel a hozzállással már sajna többször találkoztam máshol is):

"A pedagógus feladata, hogy "toleráns légkört alakítsanak ki a közösségben"? Muhaha. Baze, pedagógus, nem varázsló! Szerinted, zsenikém hogy kéne ezt csinálni? Mondja nekik, hogy "jaj, leköpködni a Béluskát csúnya dolog"? Szerinted ez meghatja a gyereket? Na akkor hogyan?
A pedagógus feladata, hogy a hülye gyereked tanítsa. Megtanítsa számolni, írni/olvasni meg alapszinten a tudományokra. Ennyi. Nevelni neked kell(ene) b@szod alásan, a pedagógus ezen minimálisan tud változtatni (azt meg is teszik, ha a kedves szülő nem akadályozza őket). Ha toleránsra neveled, OK, ha nem, az is a tied."

Elgondolkodtam, hogy vajon itt hogyan működik ez?

Mert nyilván nem mindent az egyszem tanárunk csinál a harmincfős osztályban, hanem a speciális tanító-asszisztensek.

Elgondolkodtam, hogy hány olyan ismerősöm van, akik bár tanítóképzőt végeztek, esetleg speciális továbbképzéseket is mellé, mégis pályaelhagyásra kényszerülnek a munkahely-hiány miatt.

"2002-ben még 150 alatti volt azoknak az intézményeknek a száma, ahol autista tanulókat oktattak, néhány év alatt azonban ez az arány túllépte a fél ezret."

Tehát tegyük fel, van ezer intézmény az országban ahova felvesznek SNI gyerekeket,  ide kellene egy-egy olyan tanár, tanító aki nem órákat ad, hanem egy speciális továbbképzést elvégezve, az SNI tanulókra ügyel, nekik segít. Korrepetálásban, esetleg kiemeli őket az osztályból egy nyugiszobába, ahol lehiggadhatnak.

Mennyibe kerülne ez az államnak? És mennyit nyernének vele, hogyha időben beintegrálnák a társadalomba ezeket a gyerekeket?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr355550373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása