Valóraválthatod... :)

2008.06.17. 08:53

Angliáról már elég sok rosszat írtam, de még nem írtam meg azt ami az egyik legjobb benne.

Tavaly beiratkoztam itt egy fazekas-tanfolyamra és meglepve, de nagy örömmel tapasztaltam, hogy a társadalom elég nagy szelete képviseltette magát a lengyel mosogatófiútól, egy nagy cég topmenedzseréig (aki  itt él Brightonban és Londonban van az irodája) és ami még szuper volt, hogy voltak ott 18 és 74 évesek is. :)

Mert itt tényleg élethosszig tanulás van és attól, hogy elmúltál harminc még nem vagy leírva még bármilyen új szakmát kitanulhatsz, járhatsz egyetemre, megtehetsz bármit amit szeretnél, egyedül az anyagi lehetőségeid szabhatnak határt neki.

 

Itt meg kell azonban említenem, hogyha egyetemre jönnél ide, akkor az baromi drága, de Eu-s állampolgárként igényelhetsz itteni diákhitelt és onnantól már "csak" a saját költségeidre kell pénzt szerezned, kolesz vagy megosztott lakásbérlet - sokan dolgoznak itt tanulás mellett a nem angol diákok közül (ugyanis az angol diákok a diákhitel mellett a saját eltartásukra is igényelhetnek hitelt a kritériumoknak megfelelő esetben - azaz ha a családjuk jövedelme alacsony).

 

Nekem például van egy álmom, odahaza csak ábrándozni mertem róla*, azt hiszem gyávaságból mert mikor összekerültem az "álomszakon" tanulókkal, vagy felvételizőkkel, elborzasztott az a lexikális tudásmennyiség amit csuklóból lenyomtak, én meg... ááá hagyjuk. :)))

 

Most Mashu győzködésére beadtam a derekam, próbálom az angolomat erősen fejleszteni, közben meg drukkolok, hogy felvegyenek majd a programba. Ha sikerül, ígérem részletesen beszámolok róla, mert mind a tanítási módszer mind maga az anyag tetszik amit végigveszünk.

 

Mashu is sokkal gyakorlatibb és jobb rendszerben tanulja a tárgyait mint otthon a hasonló szakon. Nem is meséltem, hogy tegnap volt az utolsó másodéves vizsgája és már az is megvan ki lesz a "supervisor"-a és, hogy miből írja majd a szakdolgozatát. :) 

 

Szóval szerintem ez itt nagyon jó Angliában meg az is, hogy nagyon lazán veszik ezeket a dolgokat egyrészt sokkal inkább a gyakorlati tudásra mennek - pszichológushallgatok rendszeresen résztvesznek pl. kísérletekben amiért krediteket kapnak és a nyelvtanárhallgatóknak nem kell vizsgázniuk filozófiából, inkább sok gyakorlati órát tartaniuk - , ráadásul otthon úgy látom már egy egyetemi felvételinél eleve nagyobb esélye van egy frissen érettségizett emberkének, mint egy harmincas családanyának. :)

 

A szakmai tafolyamok kezdődhetnek szintenként 75 fonttól, érdemes "adult education"-ként  rájukkeresni (olyanok mint otthon az OKJ-s képzések),  az egyetemi tandíj sajnos ettől jóval durvább, de a vállalkozó kedvűeknek mondom, hogy Skóciában ingyenes a felsőoktatás. :)))

 

Na egyenlőre - és hirtelen - most ennyi jutott eszembe. :)  Szép napot mindenkinek, nekem meg egy picirit szurkoljatok, ha ráértek . :)))

(*na jó egy előkészítőt kijártam)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr295549770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

55964 2008.06.17. 10:37:23

"nyelvtanárhallgatóknak nem kell vizsgázniuk filozófiából, inkább sok gyakorlati órát tartaniuk" Ejj, a remek 27-ei filotöri vizsgámra célzol?:D

58775 2008.06.17. 10:56:31

Hááááát csak úgy csendesen célozgatok, hallottam, hogy van otthon ilyen is :)))

Christine 2008.06.17. 15:38:34

Szia! A fazekas tanfolyamrol lehetne kicsit tobbet meselni? Mar vagy husz eve csorog a nyalam egy ilyen utan.:-)) De otthon sose volt ra keret ugye. Mennyibe kerul itt? A tanulok tudas szintje honnan indul, kinezik az embert ha nagyon bena?Mert en jo szokasom szerint olyasmibe vagyok szerelmes amihez tok bena vagyok.Legyen az iras, festes, ekszer keszites, varras, fodraszat. Szoval tipikus amator vagyok. :-))Tuti ez esetben se lenne maskepp....

58775 2008.06.17. 16:12:09

Christine, itt a városban ezt a Varndean College szervezte és több szintje van, ami a végén valamilyen szakképesítést ad. A tanulók kezdő tudásszintje a nulla. :) Kapsz a kezedbe első órán egy darab vörösagyagot és kinyújtod egy sodrófával és abba rajzolsz, vésel kis eszközökkel mintákat, hogy érezd meg miről szól az agyag maga, mire képes a felület, milyen mélységű véset kell bele stb... Azután megtanultunk többféle kézi technikákkal kicsi edényeket készíteni. Utána jött a mázazás. Sajnos nem korongoztunk pedig engem igazán csak az érdekelt... :( Az iskolában ahol tanultam van égetőkemence is, tehát otthagytuk a kész edényeket és kiégették nekünk azokat. Az áruk elég változó ezeknek, ráadásul ha a család jogosult tax creditre akkor kaphat belőle még engedményt is egyes helyeken. Ha jól emlékszem ez 120 fontos tanfolyam volt, egy tanév amiben volt egy húszhetes saját kutatás és önálló munka.

58775 2008.06.17. 16:14:37

...és tessék egy kis önbizalmat szedni magadra. :))) Mondom itt teljesen különböző emberek voltunk, különböző képességekkel és képesítésekkel. :) Volt aki már alakokat csinált, míg mások még korsókon ügyködtek, de se versengés se más nem volt. :) Van egy vázlatfüzet amibe az ötleteidet írhatod, ami eszedbe jut, amit szeretnél megvalósítani :)

Christine 2008.06.18. 08:08:34

Koszi a leirast! :-)) Az onbizalom magamra szedesehez szerintem mar tul oreg vagyok. Ugy megszoktam mar hogy mindig, mindenhol benazok. :-))

Brian 2012.08.13. 07:20:41

He1t nem tudom nekem a 90mm-es portre9 tetszik, de nem a pespkertedva miatt, az me1r 50mm (x1.9) mellett is jf3, hanem főke9nt aze9rt, mert a tf6bbine9l egyszerűen (nyilve1n az extre9m nagy fe9nyerejű lencse e9s a nyitott rekesz miatt) tfal kicsi a me9lyse9ge9lesse9g Ez kfclf6nf6sen a Nokton-ne1l durva, a szem e9les, de le9nyege9ben me1r az orr sem. Egy pe1r rekesz szűkedte9ssel tale1n jobb lett volna, nem? Ekkora fe9nyerőnek tale1n me1r nincs is e9rtelme, szerintem. Főleg nem 1600 dolle1re9rt, amennyibe a Nokton kerfcl ebay-en Ele9g ijesztő e1ra van, mondjuk te9ny, hogy rohadt jf3l ne9z ki.
süti beállítások módosítása