A médiáról

2009.03.14. 07:34

Tegnap a kezembe akadt egy újság "Positive news" a címe, van egy online magyar változata is Csak jó hírek ez utóbbit már régóta ismerem.

Egyszerűen jó volt olvasni és ennek kapcsán elgondolkoztam dolgokon, milyen változások tennének jót az embereknek:

- Milyen jó lenne ha azok az emberek lennének az újságok címoldalán akik letettek már valamit az asztalra, akik valamilyen módon hasznos tagjai a közösségnek - egy tudós, egy hospice ápolónő, egy hős életmentő - ehelyett fenék- és mellvillantó lányok, botrányhírességek, gyilkosok, rablók vannak mindenhol.

- Milyen jó lenne ha a vezető hírek azok lennének, hogy hogyan próbáljuk megmenteni földünket, hogyan kell energiát megtakarítani, hogyan kell geotermikus energiát használni házépítésnél, hogy megérkezett hazánkba az első gólya. Ehelyett mészárlások mocskos részletei (itt arra gondolok mikor egy újság azzal próbál nagyobb példányszámot elérni, hogy valóban undorító, vagy intim  - sokszor nem valós - részleteket ír meg egy szörnyűséges bűncselekményről), híres emberek kulisszák mögötti élete, sokszor koholt, hülye kitalációk.

Ha a gyilkosságok, bűncselekmények a hátsó oldalakon lennének kisbetűkkel, talán egyre kevesebb tévéfüggő diák akarna ily módon híres lenni.

Vagy úgy kéne csinálni mint az ókori Egyiptomban, az ilyen elvetemült bűnözők nevét még a sírkőből is eltüntetni... nem hőst csinálni belőlük mint Mansonból meg életrajzi könyveket írni róluk...

 

Tudom, hogy az emberiség történelmével szinte egyidős az, hogy nagy tömeg érdeklődik a vér és a botrány iránt. Elég csak Rómára és a gladiátorviadalokra gondolni, vagy az inkvizícióra - az auto-da-fé nézőközönségére.

De biztosan nem lehet ezen változtatni? Nem lehetne lassan beépíteni az emberekbe a szépség szeretetét, ha nem gyilkosok és korrupt politikusok, feslett botrányhősök lennének a címoldalakon, nem kezdenének egyre többen arra törekedni, hogy bekerüljenek oda példás életükkel? Nem indulna el valami jó?

 

Mielőtt bárki letámadna itt a sajtószabadság hiányával, meg agymosást emlegetne a fent vázolt ideális médiaképemben, elmondom erről mit gondolok. Azt gondolom NINCS sajtószabadság most sem de agymosás az van.

Valami eltorzult világ ez ami a vért és a mocskot tárja csak elénk, az arcunkba hazudik, hogy sz*rul érezzük magunkat, hogy folyton veszélyben érezzük magunkat. Nehogy élvezni merjük az életet, helyette éljünk félelemben, vásároljunk olyan dolgokat amik hamis biztonságérzetet keltenek - aláírom, persze rengeteg veszély les ránk -, de millió és millió olyan település van a világon ahol soha nem történt semmi borzalmas bűntény, ahol az emberek békésen éldegélnek...

Az, hogy Indiában árokba borult egy busz és negyven halálos áldozat van, rettenetes, de miért jelenik ez meg Magyarországon tévében, rádióban, nyomtatott sajtóban megelőzve vagy  helyettesítve azt a hírt, hogy pl. az Állatkertben új makimajmok születtek és Budapesten Mihók Jocika kimentette egy fuldokló iskolatársát a Dunából...

 

Szívből sajnálom azokat akiknek munkájuk, hogy naponta átnyálazzák az újságokat. Tudom milyen, én is dolgoztam ilyen munkakörben.

Akiknek van tévéje és nézi a híradót mondjuk egy kereskedelmi csatornán - Duna Tv nem érvényes, ott elég jó a rossz és jó hírek aránya, egyszer Gina barátnőmmel összeszámoltuk még a másik évezredben :))) - egyszer számolja össze hány rossz és hány jó hír van egy adás alatt. Aztán azon gondolkodjon el picit, ezek közül mennyi volt olyan aminek hatása lehet az ő személyes életterére - pl. a gázosnak beöltözött rablóról szóló hírnek hatása lehet, ideje felhívni az összes idős rokont, hogy ne engedjenek be gázóraleolvasót a lakásba csak ha ezt meg azt az igazolványt felmutatja, vagy hívják át szomszédot magukhoz ilyenkor. De most komolyan abban, hogy egy ámokfutó Szibériában legyilkolta a szomszédját mi az a rész ami fontos lehet az európai ember életére nézve? Hogy figyelje a szomszédjait mikor őrülnek meg? Vagy annyi a hír feladata, hogy a véres kés mutogatásával, meg az elborult szomszéd képével riogasson és nagyobb példányszámot, több nézőt vonzzon?

 

Na hát most kb. ennyi. :) Ezen gondolkodtam tegnap este... hátha nektek is van kedvetek elgondolkozni ezen, elolvasgatni a csakjóhírek-et, vitázni a témán. 

Szép hétvégét kívánok mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr495549914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2009.03.14. 13:41:27

TEljesen igazad van :( Nem nagyon tudok mit hozzátenni, mert sajnos én is igy látom. Én azon akadok ki, amikor pl. az állatkinzásokat bemutatják a TV-ben. Hát a manóba is, még ötleteket is adnak? Eszem megáll. Én meg napokig rosszul alszok tőle. :(

119397 2009.03.14. 22:43:02

Egyetértek. Sajnos azt szokott lenni, hogy amilyen a kereslet, olyan a kínálat...

Hajnalka 2009.03.15. 07:35:16

Itt egy újabb egyetértő... Néha én is elgondolkodom azon, hogy mi a túróért olyan nagy a kereslet pl. egy Blikk után...

anyatünde 2009.03.15. 10:52:35

Hicu, megnéztem a linket (csak jó hírek), nagyon jó! :)

58775 2009.03.15. 11:02:22

Ziebi ezért örülök neki, hogy tényleg nincs tévénk, nem nézek híradót, ha otthon vagyunk, vagy vendégségben ahol van tévé és kezdődnek a hírek akkor is kimegyek a szobából. Interneten még így is túl sokat tudok meg arról amiről nem akarnék. :) Monka,Hajnalka de pont ezen gondolkodtam, hogy vajon lenne-e kereslet erre ha nem gerjesztenék? Ez olyan mint a Szörny Rt. című mesefilmben amikor arra panaszkodnak a szörnyek, hogy a mai gyerekek már nem ijednek meg tőlük, mert túl vannak stimulálva. Ha belegondolsz régen egy krimiben meghalt egy ember, feküdt a földön, jött a Columbo vagy Miss Marple aztán kitalált ami történt. Ma mér egy hulla nem is hulla egy sima krimiben. Anyatünde én erről az oldalról tudtam meg mikor érkezett az első gólya Magyarországra! :)

jidele 2009.03.15. 13:57:06

Én nem hiszek abban, hogy azért ilyen a média, mert erre van kereslet. Azaz, pontosítok: van erre IS kereslet, és mivel a rémségeket, igénytelenségeket olcsóbb előállítani, azért senki nem fog több pénzért, több munkával igényeset csinálni. Még akkor sem, ha arra IS lenne kereslet. Mindig vannak gyilkosságok, mindig van, akinek tragikus az élete, és sajnos mindig van, aki hajlandó bármit kivillantani és "bevállalni" egy villanásnyi hírnévért. A szörnyűségek pedig részint függővé tesznek, részint eltompítanak, és egyre több kell belőle, hogy elérjékaz ingerküszöböt.Azt hiszem itt a kereslet-kínálat kapcsolat fordítva működik: arra van kereslet, amire van kínálat.

jidele 2009.03.15. 13:59:29

A csakjohirek.hu-t pedig felvettem a kedvenceim közé, köszönöm, nem ismertem :)

119397 2009.03.15. 23:31:04

jidele, egyetértek. (na, odalestem a tv-re, amíg pont ezt írtam, és pont egy számítógépes játékot reklámozott... hát nem a barátságkötésről szólt...) Emő, én már sajna nem hiszem, hogy "bírnám" tv nélkül, de mindig helyeslem ha valakinek nincs :)

Maria 2012.08.13. 02:29:45

Panka szerint:Kedves Riche1rd!Szerintem e1ttekinthetőbb lenne egy pdf-be senzkzsrteei, amiben van mf3d mindent elmagyare1zni, belinkelni a videf3kat, stb. Most e1tne9ztem a csomagot, e9s a videf3hoz el sem jutottam eddig (az az utolsf3, ha kinyitod a csomagot), e9s a neve ve9gződe9se uganfagy minta , mint mindegyiknek, eze9rt me1r re1 sem kattintottam Tudom, hogy ez egy kis plusz munka, de hidd el, ettől e1ttekinthetőbb lesz, e9s azoknak, akik kedve1ncsiak re1, megszokottabb, hiszen me1shol is edgy kapje1k az anyagokat.Most kicsit kesze-kusza:)Egye9bke9nt meg nagyon kedves tőled, hogy e9rdekel me1sok ve9leme9nye.:)c9s nem utolsf3 sorban: a videf3itok nagyon hasznosak, eze9rt ce9lszerű mine9l tf6bb emberhez eljuttatni. Mivel ennek az oldalnak az a ce9lja, hogy segedtsen mindazoknak, akik mint mi, nulla marketing tude1ssal ve1gnak bele az online fczletbe, eze9rt me9g tervezem, hogy tf6bb videf3tokat is belinkelem egy-egy cikkbe. Biztos le1ttad, hogy akiket jf3 szedvvel aje1nlok, azoknak a hedrleve9l feliratkozf3 oldale1rf3l teszek be linket, hogy aki itt bukkan re1juk, tudja folyamatosan nyomon kf6vetni a munke1tokat:)Egye9bke9nt prf3be1ltunk me1r marketinges segedtse9get pe9nze9rt ige9nybe venni az oldalunk sikeresebbe9 te9tele9hez, de megfizethető e1ron e9rdemi segedtse9get senki nem kedne1lt. A legtf6bben azt ve1laszolte1k a megkerese9sfcnkre, hogy e9rdemben nem tudunk hozze1je1rulni az oldal ne9pszerűsedte9se9hez . Ez aze9rt kfclf6nf6s, mert szinte konkurencia ne9lkfcli, amit csine1lunk (www.angyalmagustanoda.com), tehe1t szerintem egy profinak ez jf3 feladat.Olyan is volt, aki segedtett volna, de nagyon sokat ke9rt.Ezt aze9rt osztom meg veled, mert ha terme9kfejleszte9sen tf6ritek a fejeteket, akkor e9rdemes re1menni egy olyan (szerintem hatalmas) re9spiacra, ami a kezdő netes ve1llalkozf3k serege. Ők me9g nem tudnak sze1zezres nagyse1grendben rekle1mra kf6lteni, de hidd el, nyitottak :)Szeretettel:Panka
süti beállítások módosítása