Iskolai fogadóóra

2009.03.25. 07:18

Tegnap volt Édua iskolai fogadóórája, Mashu ment be beszélgetni a tanárral én meg addig az egyik kedvenc játszóterünkön szórakoztattam a Pupicsokat.

Csupa-csupa jó hírt kaptunk és rengeteg érdekes dolgot tudtunk meg az oktatásról.

A jó hírekkel kezdem, szóval a gyerek kiemelkedően okos, nagyon nagy a kézügyessége és nagyon kreatív. Kapott maga mellé egy kisegítőt (special needs assistant-nak hívják) ez a tanárnő néha-néha elviszi magával és "korrepetálja". Például egyik héten egy bizonyos könyv volt a téma (ez a történet arról szól, hogy egy afrikai kislány telerakja a kosarát gyümölcsökkel, hogy elvigye a szomszéd faluban lakó barátnőjének, de útközben lelopkodnak róla mindent az állatok) a kisegítő tanár végigvette Éduával a könyvben szereplő állatokat, gyümölcsöket így mire másnap elkezdték a könyvhöz kapcsolódó programokat a lányom már mindent tudott ami szükséges volt hozzá.

Azután megtudtuk, hogy a gyerek nagyon maximalista és nyűgös vagy mérges lesz ha valamit rosszul mond angolul, néha meg magyar szavakra ragaszt angol végződést vagy mondja angol kiejtéssel ha nem értik a tanítónénik mit akar. Szóval kérte, hogy mondjuk el Éduának: - Nem értenek sajnos semmit magyarul. :)))

(öreg hiba:))

 

Kérdezte Mashu, hogy mit kell tudnia a gyereknek az első év végére, a tanítónéni válasza meglepett minket:

- összeadni, kivonni fejben 10-ig,

- legalább három mondatot helyesen megfogalmaznia leírnia angolul, kisbetűkkel, szabályosan.

Szegény férjem gondolom eléggé elképedve nézhetett a tanerőre, ugyanis ő is elkezdett rögtön mentegetőzni:

- Tudom, tudom ez elképesztően sok.

Azt is hozzátette, hogy mennyire utálja, mikor azt kell mondania, hogy egy gyerek nem éri el a "megfelelő szintet", mert hiszen még aprócska gyerekek ő is hagyná még őket játszani inkább.

Mashu elmondta Magyarországon hogyan működik, hogy Édua még csak középsős óvodás lenne. Ezzel kapcsolatosan tudhattuk meg, hogy Angliában az oktatás politikai kérdés. Minden miniszter gyors eredményeket akar elérni, azért támasztanak egyre eszméletlenebb követelményeket a legkisebbeknek is, hogy gyors sikert könyvelhessenek el.

Én azért még mindig nem vagyok kibékülve ezzel a versenyistálló jelleggel ami a korai oktatást jellemzi itt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr515549922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2009.03.25. 09:01:49

Na ez nagyon ismerős: Timi is ugyanígy angolosítja a magyar szavakat (pl: Télapóú, meg copfing a haja copfba kötése...). De szerencsére itt éppen hogy elképesztően laza követelmények vannak... 5 évesen még semmit nem kell tudniuk. Úgy értem, hogy tanítják őket mindenfélére, de nincs ilyen kötelezően előírt tudás szint, amit tudni kéne év végére... Édua még nem jelezte, hogy otthon is angolul akar beszélni? Timi egyik nap lepett meg vele, hogy nemsokára már csak angolul fog beszélni. Én meg helyretettem, hogy velem ugyan nem... :)

ancsipancsi 2009.03.25. 09:56:58

Jesszus én még arra emlékszem,hogy elsőben meg kellett tanulni folyékonyan olvasni,a szorzótáblát kívülről fújni összeadni ,kivonni....jaj nem is mondom tovább. :P És ez 21 éve volt. Én mindigis nagyobbra értékeltem a kreativitásra épülő oktatást mint a porosz módszert. Hát igen mi magyarok ezeken a követelményeken csak mosolygunk,pedig egy kisgyerek valóban nem bír többet ,és ez így van rendjén. :)

ildisz 2009.03.25. 11:20:13

nekem is eleg durvanak tünik az elvaras, föleg, h szabalyosan, kisbetüvel kell irniuk. a kislanyoknak ez valoszinüleg jobban megy, de nem tudom elkepzelni, mit csinalnak a fiuk, akik atlagban 1 evvel le vannak maradva a finom motorikus fejlödesben. Edua egyebkent nagyon ügyes!

Flóra 2009.03.25. 13:03:14

Kedveseim mindenkivel totálisan egyetértek. A gyerek játszon és élvezze hogy gyerek lehet. Na ehhez képest nálunk a gyereknek minden héten (!) ki kell olvasnia házi feladatként otthon, egyedül egy egész könyvet (minden héten más betütípussal nyomtatott könyvet hoz haza, hol írott, hol nagybetüs, hol klasszikus nyomtatott, hol kézzel írtat) és le kell rajzolnia a kedvenc jelenetét belöle. Ezen kívül minden hétvégére küldenek 3 számolós feladatlapot és 3 írósat is. Szerintem ez egy ötéves gyereknek iskola utánra nagyon húzós... Nekem mázlim van mert Blanka szeret olvasni, de vannak a csoportban gyerekek akik dührohamot kapnak ha csak messziröl meglátnak egy könyvet. De környezetismeret órán nyomják a fej tor potrohot is, plusz az angol (a suli kéttannyelvü spanyol-angol, ja egyébként mi Madridban élünk). Szóval elég durva. Kötötten es nagybetüvel egyaránt kell már írniuk. Diktálások vannak meg ilyenek. Persze délutáni alvás 3 éves kortól nincs már. Csak azt tudnám akkor mér ennyire buták a spanyol felnöttek. Mert azért lássuk be, nem a hatátralan intelligenciájukról hiresek. Na most jólmegaszondtam... Uff.

ildisz 2009.03.25. 13:16:08

hm, az en gyerekeim nagyon le lesznek maradva azt hiszem. eleve csak 6 evesen kezdik majd a sulit, elsöben es masodikban raadasul nyomtatott betükkel tanulnak csak irni. minden esetre tudom, miert teljesitenek a nemetek olyan rosszul a PISA tesztben.

116268 2009.03.25. 16:28:11

Édua ügyes lányka! :-) Az iskola :-((( És a tanítónéni, bár nem ért egyet az egésszel, tehetetlen? :-( És ezt minden suliban így csinálják, nincs alternatíva? Arra gondolok, h. Annámat tanították írni az oviban háromévesen, de azt mondtad, Éduáékat nem. Huhh, jaj de jó, hogy időben eljöttünk onnan!!! Tényleg, mashu ilyenkor nem szól be pszichológusi minőségében? Én biztos megtenném, nehogy már...! ancsipancsi: de míg otthon 6 v. 7 évesen kezdik a sulit, Angilában 4 évesen. Így már szerintem nem mosolyogni, inkább sírni való. És hogy a PISA teszt miért lett rossz Németországban, arra is lenne néhány tippem. Nem azért, mert nem tanítják a hároméveseket írni.

Flóra 2009.03.25. 17:15:05

A PISA teszt ugye nem egy szobatisztasági verseny :))))))

ancsipancsi 2009.03.25. 20:20:47

Bocsi és javítsatok ki ha tévedek,de Édua 6 éves nem? Lehet hogy félreértettem valamit. Ha igen én kérek elnézést. Természetesen egy hat év alatti gyerek nem elég érett az írás-olvasás-számolás háromszögre. Ez esetben tényleg irreális.

116268 2009.03.25. 21:47:47

ancsipancsi: bizony még csak nem olyan rég lett öt, de nem csodálom, ha hatnak nézted, olyan kis nagylány már. :-) Flóra: :-D PISA-ról pl. itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment

58775 2009.03.26. 06:58:42

Sziasztok! Judit, néha-néha iskolásat játszanak itthon és akkor angolul beszélgetnek, mikor néha nekem mondja, akkor mindig mondom neki, hogy én itthon nem szeretek angolozni :) Copfing :) ez kész :))) Ancsipancsi, Édua még csak 5 éves, otthon középsős ovis lenne, mert évvesztes, 4 évesen kezdte itt az iskolát. Ehhez képest ez nekem nagyon-nagyon sok ez a követelmény...:( én még annak örülnék, ha jövő szeptembertől egy évig még ovis lenne és utána menne iskolába ahogy otthon... Ildisz ugyanezen gondolkodtam én is. Csongor most szeptembertől kezdi az iskolát (négy évesen ugye) nem tud rajzolni, nem is nagyon szeret. Krikszkrakszol csak, Édua már kétévesen rajzolt. Nem tudom Csongor hogy fog megbirkózni ezekkel... Ha lenne pénzünk rá tuti, hogy valami alternatív sulit keresnénk. Folytatom a következőben. :)

58775 2009.03.26. 07:05:17

Flóra jajj emlékszem mikor Linda meg te meséltétek mik vannak az iskolájukban, hogy a kicsikék álmosan lődörögnek délután sokszor az udvaron... szerintem ez őrület... itt ehhez képest lazaság van. Bennünk is elmerült a kérdés, ha ennyire korán kezdik az oktatást, miért van ennyi funkcionális analfabéta itt is, miért van rengeteg helyesírási hiba egy átlag angol által papírravetett szövegben??? Zsuzsi nemigen tudunk mit csinálni, vagy jár iskolába vagy nem. Ha nem jár akkor magántanulóként kezelik és nekünk kell beszámolni a fejlődéséről... viszont itthon nem fog megtanulni angolul ami alapvető az itthoni tanuláshoz, meg a beszámolóhoz. Ráadásul imádja a sulit, ő is - mint Blanca - szeret, meg szeretne olvasni. De, hogy ennek mennyi értelme van, azt nem látom még...

119292 2009.03.26. 17:36:58

anyamadar, ez a P1?(primary1)vagy az elokeszito? csak mert nalunk itt fent unokahugom 5es fel evesen ment a P1ba, o akkor lett volna nagycsopis otthon, es vele egykoruakkal van.

58775 2009.03.26. 18:03:29

Edinbogyó ez a P1 előtti, a reception class. :) Még nem volt öt éves mikor elkezdte :))) Csongor ugyanezt kezdi majd szeptemberben 4,5 évesen.

119292 2009.03.26. 21:34:55

aham.es mar ott is ilyenek a kovetelmenyek?mi itt le voltunk dobbenve mennyire semmit se tanultak a P1ben...szerintem igy nincs ertelme, mert akkor mar jobb az otthoni ovis rendszer, minek meg rendszer, ha logikatlan? pl. osszevissza tanultak a betuket, ugy ertem, hogy nem ugy, mint otthon, hogy eloszor ugye karikakat, meg fecskefarkakat a sokvonalas fuzetbe, hogy megtanuljak a kis sorba, hanem barmekkora meretben, es rogton betuket.furcsa. meg eleg sok kulfoldi gyerek van az osztalyban(lengyel foleg), es elso nap, amikor szegeny kislany meg sem tudott szolalni, fel kellett allniuk a nevuket meg az orszagukat mondani, es o nem tudta, mit is mondjon, erre a szajaba adtak, hogy Polish, azt sem tudta, mi, pedig a szulei elottemondtak a tanarnak...szerintem ez gaz.annyira nem figyelnek itt semmire, minden fine, meg great, es fogalmuk sincs, mire vigyorognak.(vajon hanyotoktol kerdezik nap mint nap, hogy hogy van, de a valasz mar nem erdekli?ugy utalom.minek kerdi..)

Judit 2009.03.27. 03:20:27

Edinbogyo, nem bántásiból, de szerintem neked erős kultúrsokkod van, és jelenleg az ellenséges fázisban vagy... :) Olvasd el, ha érdekel: http://bertok.com/kultursokk.shtm Egyébként érdekes, hogy itt is ugye angolszász kultúra van, meg elvileg ugye szoros a kapocs UK-el, de itt nincsenek ezek a dolgokat, amiket leírtok (szerencsére). Vagy csak én nem tapasztaltam meg, mert még a "nászutas" fázisban vagyok kultúrsokkilag... :)))

Ziebi 2009.03.27. 09:04:33

Tarthat a nászutas fázis több mint 1 évig? :) anyamadár, Édua nagyon ügyes, mindenhol vannak nehézségek, nem megoldhatatlan dolgok ezek sem :)

119292 2009.03.27. 10:07:16

Lehet, Judit, de akkor mar 3 eve tart;) Na meg Ausztralia, Amerika, Kanada es a Uk mind-mind mas.Anglia es Skocia is.Engem ez a visszakerdezosdi, meg a hivatalokban valo mindenre fine-ozas, aztan meg a kikuldott buntetesek, hibak, orvosi vizsgalati eredmenyek nagyon idegesitenek...a terhesseg alatt is fraszt kaptam ettol, hogy semmit nem vizsgaltak rajtam, minden fine volt.na nem offolom szet a topikot:)

116268 2009.03.27. 11:04:10

anyamadár, nyilván nem megoldás számotokra az otthon tanulás... Nehéz dolog. És szegény kislány még perfekcionista is. Küldök neki egy virtuális "take it easy" tablettát. Amúgy ez életkori sajátosság vagy személyiségjellemző? Annám szerencsére ilyen ismereti dolgokban rugalmas, de lehet, h. ő is ki fogja nőni?? Csongort nem lehet valamilyen indokkal tovább oviba járatni? Én ezen gondolkozom Andrissal kapcsolatban, de az a durva, h. őt közel 6 évesen akarom majd esetleg oviban tartani. Kultúrsok: elolvastam a cikket, hát, van benne igazság :-), de azért erősen egyszerűsít. Persze nem baj, én is szoktam. :-) (Jelen problémakörnél pl. vegyük észre, hogy az angol pedagógusok jelentős része sem ért egyet az oktatási rendszerrel...)

Judit 2009.03.27. 11:14:36

Hát lehet, hogy ezek a fázisok egyénenként eltérő hosszúságban jelentkeznek... :) Fene se tudja. Persze nem vagyunk egyformák, mindenki egy picit másképpen éli meg az új hatásokat. Amúgy engem pl., az egyáltalán nem zavar, hogy felületesen kérdezik meg a "how are you-t" , mert legalább addig is mosolyognak, és kedves(n)ek (mutatkoznak...) Még mindig jobb, mint ... nem folytatom, azt hiszem, tudjátok, mire gondolok... :)

116268 2009.03.27. 11:21:33

Igen, a "how are you" engem sem zavart, sőt, az időjárásról való beszélgetést kifejezettem megszerettem. :-D

119292 2009.03.27. 21:36:43

Zsuzsa_, az idojarasrol en is szeretek beszelgetni veluk, azzal nincs gondom.Mindenesetre teny, hogy sok dolog van, amit nem szeretek itt,(pl. a csapok,meg a white meter heating) de ugye megszoksz vagy megszöksz:) Mindenesetre nem szeretnem, ha a kislanyom itt kezdene az iskolat, addigra remelem, valahova mashova koltozunk(nem haza).

szirom 2009.03.28. 01:00:20

Mi otthon tanulunk. Onmagaban a kulfoldi statusz nem kizaro ok. A beszamolasrol annyit, hogy ez a masodik evunk es eddig meg felenk sem neztek. De ha holnap kapnek egy levelet, hogy jonnenek, akkor elmagyaraznam, hogy ippen csak hateves, januar ota tanuljuk a betuket, szamolast. Szeeep lassan. :)

58775 2009.03.29. 08:59:14

* 14. Edinbogyo 2009. 03. 26. 20:34 Szerintem is jobb az otthoni ovis rendszer, meg a késői kezdés. Most rohamtempóban taníthatom neki a fecskefarkat bizony, a zsinórírást. :) Mert ezekkel az angol betűkkel én sem vagyok kibékülve, ráadásul szerintem a sokféle írás megtanulása később csak előnyére válik majd.Nekem volt egy időszakom, mikor Shakespeare írását utánoztam le azzal játszottam, meg a gyönyörű kötött betűk, jajj :))) A lengyel kislánynak ott voltak a szülei? Hát egyik gyerekem se beszélt angolul mikor közösségbe kerültek... szeritnem ez mindenhol így megy... azért nehéz lehetett a kislánynak én tuti begörcsöltem volna ennyi idpsen egy ilyentől. A "hogy vagy" "fine" dolgot először én sem értettem, engem is bosszantott, mostmár tetszik. :) Aztmondod fine, hogyha szarul vagy is, kicsit jobb lesz tőle. :) * 15. Judit A kultúrsokk egy nagy izgalmas jelenség, majd még én is szeretnék írni róla összefoglalót, hiszen durván végigmentem a fázisain. :) * 16. Ziebi A nászutas kultursokkfázis simán tarthat évekig is szerintem :))) * 17. Edinbogyo Na tessék Edinbogyónál is :) de szerintem van különbség a bosszantó hülyeségek észrevétele és a mindent gyűlölök itt, között. :) Nem offolsz, dehogy offolsz, tessék mesélni nyugodtan, ha nem akarsz itt akkor a kávéházamban :)

58775 2009.03.29. 09:07:37

* 18. Zsuzsa_ Szerintem Éduánál ez született dolog, a maximalizmusa, én is ilyen voltam, de csak bizonyos dolgokban az apja meg még jobban...:S Szerencsére nem mindenben ilyen, csak ha felfokozott állapotban van, nagyon izgul... Hát nem tudom mi lenne jó Csongor esetében. nagyon-nagyon sok dologtól függ az iskolába adása. * 19. Judit Nekem fura volt először ez a fine-ozás, mert ha szar a kedvem miért mondjam azt, hogy minden szép és jó? Aztán rájöttem, hát mi a fene köze van hozzá, vagy miért rontsam el a kedvét az én bajaimmal, megvan neki a maga baja :))) * 20. Zsuzsa_ Időjárás :)) arról azért jó beszélgetni, mert mindig megkérdezik ahonnan én jöttem ott milyen az időjárás? Hosszasan el lehet beszélgetni erről hallod... És ha még földrajzot is teszel bele, rájönnek,hogy Magyarország nem Szibéria része :) * 21. Edinbogyo Megkérdezhetem merre van a máshova költözés, vagy hétpecsétes? :) Egyébként mostanában szóba jött nálunk is Skócia, de nagyon gyorsan leszavaztuk. Én inkább mennék még kelet-délebbre :))) Kent a kedvenc megyém, ott van Dover is :))) * 22. szirom Ez azért jó hír, hogy nem néznek felétek sem :) Az angolt tudjátok otthon tanítani? A lányom imádja a közösséget, az igazgatónővel cseverészik ebédszünetben, idegen tanárnénikkel énekelget az udvaron ABBA-t, rengeteg barátja van. :) Szóval nagyon társasági lény emiatt sem tartanám itthon, viszont legszívesebben mondjuk Waldorf-szerű intézménybe íratnám. Szééép lassan tanultok :) ez jó :)))

58775 2009.03.29. 09:08:47

Mindenkinek válaszoltam ahogy szoktam egy-egy kommentbe sűrítettem többet, név szerint! :) Csak az újaknak szólok, hogy tudják. :)

119292 2009.03.29. 11:22:05

anyamadar, eddig Kanada a cel, de azzal meg a tavolsag a baj, olyan messze van:( Pont tolunk nem messze van egy waldorf suli itt, a childminderunk vitte oda Bodzat neha toddler groupba a tobbi gyerekkel. Nekem is sokkal szimpibb a waldorf, kar, hogy Mo-on inkabb leirjak ezt. Sogorom tanar, o "szidta", hogy a fogyatekosok jarnak oda.szerintem meg sokkal jobb, nem ertem, miert kell a kis pici gyerekeket "betorni" az egesz napos tanulashoz, tizperces szunetekhez, uljon a padban szepen csondben.persze nekunk meg messze az iskola, bar ha igy halad;)ma reggel a konyveben egy kismadarat mutattam, erre ramutatott az ablakra, majd a madar kepre-mert van az ablakparkanyon madarkaja, es jonnek ide a szencinegek.na meg hetek ota van elso szava:cica :) tiz honapos:)csak aludni nem alszik...

Dorisz 2009.06.21. 00:12:45

Sziasztok! Lenne egy kérdésem, remélem,tudtok segíteni. Kötelező 4 évesen elkezdeni suliba járni angliában? Én a minél későbbi iskolakezdés híve vagyok és angliai munkavállalás felé tartok épp,kiccaláddal. Szóval otthon tudom tartani valamilyen indokkal a gyekőcöt? Pl. határozott idejű munkaszerződés, pluszban megígérem,hogy 6 évesen M.o.-n elkezdi az ált. isk.-t? Előre is köszi a segítséget!

Dorisz 2009.06.21. 13:16:17

Közben olvasgatok szorgalmasan és bogozom ki az infokat. Szóval,ha otthon oktatom a kölköm, akkor kapok egy protokollt,hogy mit kell teljesítenie hozzá? Waldorf-sulik mennyire drágák arrafelé?

szirom 2009.06.21. 14:52:20

Dorisz, Ezen az oldalon talalsz infot az otthonoktatasrol Angliaban, torvenyrol, stb: http://education-otherwise.org/ Jelenleg nagyon lazan van szabalyozva, szinte szabad kezet ad a szulonek a torveny. Mar egy ideje tervezik szigoritani a dolgot (ezert a kampanyhirek a fenti oldalon), nem tudom mikorra lesz belole valami.

58775 2009.06.22. 09:21:10

Edinbogyó - nagyon édes lehet a picurka :))) Megértem, hogyha a szokványos angol rendszerhez szokott ember gyogyósnak tartja a waldorfosokat, mert sokkal másabb ütemben haladnak a tanrenddel. :/ Édua már ír és olvas angolul, de akkor sem tudok neki örülni... szerintem kicsi még hozzá, és abban is biztos vagyok, hogy Csongor nem fog tudni így haladni...

58775 2009.06.22. 09:25:22

Dorisz érdemes tényleg átnyálazni a honlapot amit Szirom másolt be. :) Mi nem kezdeményeztük végül az itthon tanítást, mert az angol nyelvvel nem tudtunk volna haladni, ahhoz az angol gyerekközösség kell. Ha már tudna angolul akkor könnyű dolgunk lenne. http://www.brightonsteinerschool.org.uk/finance.php Ezt itt a brightoni Waldorf suli díjszabása. 1990 font/term egy gyerekre. Ha jól tudom, akkor nem írathatod otthon suliba ha itt igényelsz majd pl. családi pótlékot. :S

szirom 2009.06.22. 20:19:25

Btw, anyamadar, mifelenk kisebb iskolat megtoltene az otthontanulo gyerekek szama. Extrovertalt kislanyom igazan nem panaszkodhat. Biztos Brighton-ban is van soktucat csalad, akikkel hetente ossze lehet jarni. Ha esetleg egyszer aktualis lenne:)

Aathrva 2012.08.12. 22:23:59

A magas elade1sok indike1toraival tf6bbe9 keve9sbe9 egyete9rtek, de e9n megvizsge1lne1m egy me1sik ssmezzf6gből őket:1, Brand, me1rkane9v: Tehe1t anyuke1k karje1t boltban re1ngatf3 Pistike9k főleg ezt fogje1k venni e9s ez jf3?2, A sorozat e9s a sztori ereje: A Bare1tok kf6ztf6t is sokan ne9zik rendszeresen, attf3l me9g nem mondane1m, hogy akkora hatalmas filmes alkote1s lenne e9s mindenkinek kf6telezően beszerzendő belőle egy gyűjtői ve1ltozat.3, A be1zis: 10 millie1rd le9gy nem te9vedhet Aze9rt ez a CoD Elite előfizete9s vicces, igaze1bf3l csak annyi valf3s haszna lesz, hogy a DLC-ket nem akkora lehfaze1ssal fogje1k lenyomni az emberek torke1n. Hogy minden hf3napban jf6n faj? Kedve1ncsi leszek ezek mennyire lesznek tartalmasak. Ha pedig az f6sszkf6ltse9get is megne9zzfck. Minden idők legkf6ltse9gesebb je1te9ka cedme9rt is indulhat majd az faj CoD. Dre1ga alapje1te9k, sűrűn megjelenő DLC-k amik me9g a havidedjasoknak sem lesz ingye9 e9s maga a havidedj. Ez utf3bbi me1r e9lből tiszta mere9nylet egy fps je1te9kra. Ok, hogy nem kf6telező, de akkor is.4, NextGen grafika: He1t inke1bb PrevGen. Ugyanazt a motrot haszne1lja me1r az f6tf6dik ve1ltozata? Ezek szerint kb ugyanazt a je1te9kot adje1k el f6tf6dje9re? Csak me1s a sztori, van pe1r faj pe1lya meg ne9he1ny faj textfara e9s grafikus modell. A sze1medte1stechnika viszont fejlődik. Főleg emiatt buknak meg a hosszfa fejleszte9sű je1te9kok.Azt elhiszem, hogy a fejlesztők oda vannak e9rte, re9gi motorra amit me1r jf3l ismernek kf6nnyebb fejleszteni. Be1r erőlkf6dnek rajta, hogy valahogy kine9zzen ez nem mindig jf6n f6ssze. Viszont itt van egy te9nyleges, ke9zzelfoghatf3 előny: szar ge9pen is sze9pen fut hisz sokat nem ve1ltozott az e9vek sore1n a je1te9k alapja.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: +4 ( 4 szavazatb l)
süti beállítások módosítása