...

2010.03.18. 10:45

Nagyon csúnyát gondoltam, de nem írhatom ki címnek mégsem. :)

Biztos már mindenkinek tele a hócipője az angol tiniterhesekkel, meg a húszévesen három gyerek mellett bagózó lánykákkal, de egyszerűen az elmúlt két napban két olyan dolgot is láttam amitől meghűlt a vér az ereimben és rengeteg gondolatot vetett fel bennem.

Nagyobb Ford furgon anyósülésén szinte kiskorú anyuka (tudjátok a rézszínű argos-fülbevalós), ölében kb. hat hónapos kisbaba, aki vígan álldigálva a műszerfalat csapkodja. Se gyerekülés, se bekötve, a feje már az autó indulásakor rábiccent a műanyagra.

Másik a gyorsétteremben, anyuka nagyban mobilozik, kisbaba cumival a szájában a kocsiban köhögni kezd (négy hónapos, a hímzett takaróján ott volt a pontos dátum). Köhög szegényke, köhög, már folyik a nyála mindenhova, feje vörösödik. Odaugrottam és szóltam az anyukájának, hogy nagyon köhög a kicsi (majdnem kikaptam a kocsiból, csak féltem, hogy meglincselnének). Anyuka megköszönte, a telefonban továbbra is folytatta a csevegést, hátulról előrenyúlt, megfogta a babakocsi támláját és előre hajtotta, oda se nézett...

Grrrrr...

Komolyan mondom egy macskát sem bíznék rájuk... Nem tudom miért nem értik meg odafent, hogy ezeknek a lányoknak a segély mellé kéne egy kis FELVILÁGOSÍTÁS (mondjuk idejében, mielőtt teherbe esnének), meg tanítani kellene őket ha már egyszer "úgy maradtak", hogy miről is szól az anyaság, a gondoskodásra. Hiába látszólag elég erős a gyermekvédelmi meg a szociális háló mégis rengeteg gyerek átcsúszik rajta ami a halálukhoz vezet (pedig látogatták őket rendesen a szociális munkások)*.

A kormányzat meg folyamatosan terel, tagad (nem ám a sok segély, meg az ingyenlakás program a hibás) mindenki egymásra, meg a bevándorlókra mutogat, közben pedig az alsóbb osztálybeli (munkaképes) angol fiatalok termelik ki a következő segélyen élő népcsoportot.

Ha megnézem az újságok, hírportálok napi cikkeit, szinte minden hozzászólás a BNP-t (Brit Nemzeti Párt) élteti, tipikusan a szálka és a gerenda esete.

Nem tudom mi lesz itt, de "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik" én meg kussolok, mert csak egy bevándorló vagyok...

 

(*Ha van rá lehetőségetek, kérlek támogassátok ti is az NSPCC-t ők harcolnak a gyermekbántalmazás ellen, segítővonalat tartanak fent.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr745550155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

74111 2010.03.18. 11:31:27

Ne is mond! Itt van, hogy az autóba be sem látni a füsttől, aztán ha leengedik az autó ablakait, akkor látszik, hogy a hátsó ülés tele van gyerekkel. Itt nem mondják, hogy a gyerekek szellemi fejlődésére is milyen hatással van bagózás, a bagófüst? A másik meg majd bele szakad, ugy vigyáz a gyerekére! Na, nem morgok! Csak, ugye megint eszembe jut, hogy Magyarországon meg mindig azt fujják, hogy bezzeg nyugaton így, meg bezzeg nyugaton ugy. Pedig azt gondolom, hogy bizony talán lenne mit tanulni a magyaroktól (tudom, hogy ott is sok gond, hiba van, de amit Belgiumba látok néha!!! A gyereknevelésről meg ne is beszéljünk!!!). Én még a mai napig nem tudtam megszokni (5 év után sem), hogy itt az üzletek mindig tele vannak síró, ordító gyerekkel. És bizony hányszor volt már nekem is ingerenciám, hogy odamenjek, de nem merek, még én kapok. Mikor a pici ott ugrál a bevásárlókocsiba, én meg attól tartok, hogy mikor esik fejre. Hu, hagyjuk, nem értem! Itt azért nem látni annyi fiatalt kisbabával, itt inkább az a szokás, hogy gimi után összeköltöznek, jön is a baba esetleg,aztán szétmennek, majd megint összeköltöznek mással, majd megint szét, stb. Fellazultak a párkapcsolatok. A gyerekek pedig mindig maradnak a mamával.

ruju 2010.03.18. 11:53:08

A mi környékünkön ilyen azért kevés van, de itt mindenki engem nézett hülyének, hogy a 4 (!) évesemet nem engedem egyedül a játszótérre, mondván nem ülhet örökkön-örökké a szoknyámon. Mi vaaaaan?? Nekem ez is veszélyeztetés kategória. Mi meg el lettünk könyvelve szigorú szülőknek. Hahaha. Beninek van egy kis barátja az oviból, egyébként bevándorló család, Beni nem akar menni hozzájuk, mert nem bírja azt a hangnemet, ahogy beszélnek a gyerekekkel és egymással. Aminek egyébként sztem kulturális gyökerei vannak, de ezt egy 6 évesnek nem lehet megmagyarázni. (Az NSPCC-t esetünkben hagyjuk, már a P-n sem mertem hozzászólni a bántalmazós cikkhez, basszus. Már csak az esetleg felmerülhető gyanútól is szégyellem magam...) És te is milyen szép lettél!

MELINDA 2010.03.18. 12:04:52

FELHÁBORÍTÓ,ÉS AZ A SZOMORÚ,HOGY TEHETETLEN AZ EMBER. SAJNOS AZ ÉN KÖRNYEZETEMBE IS VAN OLYAN EMBER AKI SZINTE BÜSZKE ARRA ,HOGY A TERHESSÉGE ALATT ÉS PERSZE UTÁNA IS DOHÁNYZOTT:( NEM ÉRTEM ŐKET:( A BEVÁSÁRLÓKOCSIS TÖRTÉNETEN SEM LEPŐDÖK MEG,ÉN IS LÁTTAM PÁRSZOR HASONLÓ ESETET.

58775 2010.03.18. 12:24:47

@Csilla Mi láttunk ilyen bevásárlókocsis balesetet, ASDA-ban tavaly. Két gyerek ült a kocsiban elöl. A kislány olyan 8 éves lehetett, de nagyon duci volt. A fiú kisebb. A kislány felállt, a kocsi billent, gyerek arccal a földön, rajta az öccse aki beszorult a kocsi alá plusz a kaja... Sírtak, zokogtak... szörnyű volt látni is, az anyjuk meg üvölteni kezdett velük, míg a család férfitagjai szedték le a gyerekekről a kocsit... @ruju Jaj szegénykém... A szülinapomat ünnepeltük éppen, Csongor 10 hónapos volt, felmászott a kanapéra, Édua akkor volt kicsit több mint két éves és felpattant ő is mellé, a kicsi azzal a lendülettel le is zuhant onnan... Megnéztük gyorsan, minden tiszta-e (orrnyílás, fül) felvettük, megölelgettük, erre egy derekasat hányt. Nincs mese, rohanás a Bethesdába. Ott a röntgenes doktornő úgy nézett rám, mint egy sokszoros börtöntöltelékre. A többiek aranyosak voltak, de a röntgenes csaj közölte, mikor mondta az egyik asszisztensnő, hogy milyen gyönyörű szemei vannak a kicsinek, hogy ja: csak kár, hogy... és jelentőségteljesen rámnézett... Rettenetes érzés volt, de akkor ott, csak az érdekelt, hogy minden rendben van-e a gyerekkel. Néha történnek ilyenek, nálunk Csongor fejnehéz szóval rendesen nekiment mindennek olyan négyéves koráig.:) Jártunk párszor emiatt gyerekosztályon. Szóval nyugii! :) Nagy-nagy ölelés nektek! :)

58775 2010.03.18. 12:27:31

@MELINDA Igen, sajna eljön az a pont mikor rá kell döbbennünk, hogy nem menthetjük meg a más gyerekeit folyton... hogy vannak akik nem fogadják meg a tiszta szívvel adott jótanácsot sem... Ebbe bele kell törődni...

ruju 2010.03.18. 13:22:57

Anyamadár, nagyon kedves vagy, köszönöm újra!!!! Amúgy már csak én pörgök ezen, de tényleg besokkoltam... Ja, sztorink nekünk is van Benivel, ő az etetőszékből... Nah, ez már nagyon "off" :-) Eszembe jutott viszont, ami egyszer Mo-n történt. Valamelyik hiperakármiben voltunk vásárolni, ott volt egy család, sok gyerekkel. Minősíthetetlen hangon beszéltek velük, húzták-vonták-rángatták őket, gyerekeknek a szemük se renbbent, hozzá voltak szokva látszólag. Ez nem sokkal a műtétem után volt, konkrétan elkezdtem zokogni ott helyben az élet igazságtalanságán.

MELINDA 2010.03.18. 15:15:08

ANYAMADÁR NEKÜNK IS VOLT HASONLÓ,MEGALÁZÓ HELYZETBE RÉSZÜNK. AMIKOR A KISLÁNYOM MÁSFÉL ÉVES VOLT ,FELMOSÁS UTÁN BEROHANT AZ ÉTKEZŐBE ÉS MIRE ODAÉRTEM,SAJNA MEGVOLT A BAJ.KISÍRTA MAGÁT ,ÉS ELALUDT. LÁTHATÓ NYOMA NEM MARADT,DE ÉN MÉGIS ÚGY ÉREZTEM ,HOGY LELKIISMERETES ANYAKÉNT VIGYÜK BE EGY RÖNTGENRE,HÁT ITT NAGYOT HIBÁZTAM ,MERT AHOGY KIDERÜLT MIÉRT TÖRTÉNT A BALESET,EGYBŐL ÉN VOLTAM A FELELŐTLEN ANYA AKI NEM TUD FIGYELNI KELLŐKÉPPEN A GYEREKÉRE .....STB STB..ÉS AMÍG BENT VOLTUNK TELJESEN ÚGY KEZELTEK MINT EGY TINILÁNYT AKI A WC-BE SZÜLTE A GYEREKÉT. MIUTÁN KÖZÖLTÉK HOGY NEM MEHETÜNK HAZA(ANNAK ELLENÉRE HOGY NEM TALÁLTAK SEMMIT)KIVETTÉK A LÁNYOMAT A KEZEMBŐL,ELVITTÉK AZT SEM TUDTAM HOVA,A SÍRÁS KERÜLGETETT,HIÁBA KOPOGTAM NEM ENGEDTEK BE,VÉGÜL 10PERC UTÁN KIJÖTT A NŐVÉR HOGY MOST MÁR BEMEHETEK,NAGY DÖBBENET......AZ ÉN NAGYLÁNYOM HÜPPÖGVE KAPASZKODOTT A RÁCSOS ÁGYBA,MEGFÜRDETVE A ROHAM KERÜLGETETT...VÁLASZ EGYSZERŰ VOLT..ITT EZ A REND..... KÖSZÖNÖM :( EZ PÉCSEN TÖRTÉNT 2003-BAN

Ribizlee 2010.03.18. 16:18:22

@MELINDA akkor nagyon érdekes dokit foghattatok ki, mi sajnos hazajárók vagyunk a pécsi sebészeti ügyeleten a kicsivel (jó év, ha nem kell varrni a kölköt), de SOHA, semmilyen megjegyzést nem kaptunk, csak profi, gyors, kedves és maximálisan megértő segítséget! pedig többynyire ő is a fején sérül -fejnehéz :-)- de nem volt még ferde nézés sem. sajnálom hogy rossz a tapasztalat, amúgy a Klinika nagyon korrekt hely.

Derek 2010.03.18. 17:44:47

Ha ti ezt kivulrol olvasnatok, kivancsi lennek, mit gondolnatok azokrol, akik irtak. Foleg ha hozzavesszuk, hogy amugy mindenki nagyon szereti a keretlenul beleszolos noket, akik minden bevezetes nelkul elkezdik osztani az eszt a buszmegalloban, a metron, a boltban, hogy miert nem takarja be a gyereket, miert nem takarja ki a gyereket, miert nem ad ra meg egy pulovert, miert nem veszi le rola a zoknit. Ez biztos ilyen nocis dolog, hogy a vilag csak ugy jo, ahogy nektek jo, legfokepp a gyerekekkel kapcsolatban. Kerlek, most ne essetek nekem, hogy dehat a cigifust, meg a leeses a kocsibol, meg mindez milyen eletellenes, es ezt nem lehet tetlenul nezni. Nem is arrol van szo, hogy de lehet, meg mindenki ugy neveli/tartja a gyereket ahogy akarja, de arrol is, hogy ha Angliaban elsz, azert mar rajohettel parszor, mekkora kulonbseg van kultura es kultura kozt, es ami az egyiknek mereg, a masiknak mindennapi dolog. Annyira meg szerintem ne legyen senki se felsorendu, hogy egyszemelyben eldontse, mi lesz jo annak a gyereknek ott a masik kocsiban, ami egy masik vilag is lehet. Plusz meg, hogy senki se tokeletes, es nektek is van olyan a family oral historyban, hogy amikor a ti gyereketek ment fejjel a falnak. Hatha epp egyszer tortent meg azzal a masik anyukaval is, akinek felfordult a bevasarlokosara a ket gyerekkel, ti meg rogton palcat tortok felette. Mas szemeben a gerendat is, ugyebar.

58775 2010.03.18. 18:18:53

@Derek Elsősorban neked reagálnék, mert azt hiszem itt valamit nagyon félreértettél. Igen mindenki úgy neveli a gyerekét ahogy akarja - fent meg is írtam - de vannak fenékig rossz dolgok pl. fenékig rossz dolog bagózni terhesség alatt. Elég sok orvosi tanulmány született erről, hogy milyen szervei károsodnak a kicsinek az anyai dohányzás miatt. Úgyszintén ilyen a passzív dohányzás a kocsiban, amitől a gyerek tüdeje nagymértékben károsodik. Az is elég egyértelműen veszélyeztetés hogyha nem kötöd be a kisbabádat és hagyod, hogy játszódjon csak állva a műszerfalon... Ez nem felsőbbrendűség kérdése, ezek egyértelmű veszélyhelyzetek, ha rendőr látta volna őket, kapnak büntit, hogy ihaj, az sem felsőbbrendűségtől lett volna. Nem ítélkeztem azok felett akik gyakran mennek a balesetire a gyerekkel, mert mint ahogy írtam; mindenhol történnek balesetek. Bárkivel megeshet. Azokról volt szó akik komoly veszélynek tették ki a kicsiket, TUDVA és AKARVA.

150809 2010.03.18. 18:22:50

@Derek: szerintem olvasd vegig, amit irtak, mert eppen a family oral historybol poroltak le a lanyok nem egy esetet. De abban azert nagy kulonbseg van, hogy a gyerkoc lepottyan a kanaperol, elcsuszik a frissen mosott kovon vagy gyerekules nelkul utazik az autoban, esetleg cigifustben - ez ugye ritkan fordul elo veletlenul. Valoban mas kultura itt, mint Mo-on. A haloszoba ablakunk alatt egy public footpath van, honapokig arra jart egy magyar no ket kisgyerekkel minden reggel fel kilenc korul. A lakas masik vegen a konyhaban is hallottam az anyat, ha nyitva volt az ablak. A k...a anyad volt az egyik legszalonkepesebb amit a gyereknek uvoltott - az angoloknak minden bizonnyal ez lehet furcsa, bar egy szot sem ertettek belole, de a hanghordozas mindent elmondott. Amiben itt nagy kulonbseg van az az, hogy valami veletlenul tortent vagy szandekos nemtorodomsegbol. A gyerekkel valo uvoltes, terhesseg alatti alkoholfogyasztas es a dohanyzas ez utobbi.

MELINDA 2010.03.18. 18:27:48

RIBIZLEE IGEN VALÓSZÍNŰ,HOGY ROSSZ NAPJA VOLT,ÉS UTÓLAG KIDERÜLT HOGY GYEREKE SINCS,DE NEKEM AKKOR IS NAGYON ROSSZUL ESETT EZ A BÁNÁSMÓD. EGYÉBKÉNT A GY.KÓRHÁZBA VOLTUNK

58775 2010.03.18. 18:29:49

@ruju Nagyon rossz lehetett látni. Én pl. tudom, hogy van amikor rossz napja van az embernek és szakad a cérna, ezért mikor látok egy ilyet mindig elsőnek arra gondolok: ennek az anyukának kéne a lenyugtatós módszerem, hátha csak néha történik meg vele. http://hicudzsi.freeblog.hu/archives/2008/05/22/Hisztileckek_2/ @MELINDA Ez tényleg nagyon kellemetlen lehetett. Ha nagyon nagyot esik a gyerek és felmerül a gyanú, hogy nagyobb baj lehet belőle, mint ami látszik. Tehát jó, hogy benntartották DE ilyenkor a szülőkkel rendesen meg kellene beszélni a dolgokat, mi miért történik, mi lesz a következő lépés stb. Biztosan nagyon rossz lehetett neked (a bizonytalanság, a megalázottság...), de örüljünk, hogy minden rendben!!! :) @Ribizlee Én is jókat olvastam róluk, de elég egy rosszindulatú nővér egy fáradt, mérges orvos és kikaphatja az ember..:( Azért megnyugodva látom, hogy másnak is fejnehéz a gyereke. Csongornak már háromévesen hatévesre való sapka kellett. :)))

58775 2010.03.18. 18:32:38

@MerylVagyok Hát igen, ez is egy stílus sajnos amit a magyar anyukától hallottál... Nem próbáltál meg kikiabálni neki, hogy : Van aki ezt érti is ám! :)

potti 2010.03.18. 18:34:58

Hát lányok,én is fogom sokszor a fejem.Jártunk egy klubba,ahol volt egy csaj,még csecsemő volt a kisfia.Megszoptatta,amin nagyon csodálkoztam,mert egyre inkább kimegy a "divatból" sajnos ez is.Na de mikor kijöttünk a klubból,és azonnal rágyújtott????Sétál a nő,hatalmas hassal,de bagózik.Az ilyentől kivagyok,de teljesen.Tény,hogy itt teljesen más elvek alapján nevelnek gyereket.Más az alapzsivaja egy boltnak itt,mint Magyarországon.:))))

potti 2010.03.18. 18:40:12

Melinda írására reagálva,sajnos nagyon sok szülő nem ismeri az alapjogait.Senki nem veheti ki egy szülő kezéből a gyereket!!!Most természetesen normál estről beszélek,nem vészhelyzetről.Engem is akartak már kiküldeni orvosok,nővérek,mikor a gyerektől vért akartak venni.Megmondtam hogy nem megyek ki.Semmitől sem lesz jobb a gyereknek,ha nem lát engem,sőt,még rosszabb.Nem vagyok az a babusgató fajta,hogy együtt sírjak a vérvétel miatt,inkább bátorítom.Ezért is akartam maradni.Több napot benn kellett maradni.A 2.vérvételnél is próbálkoztak a kiküldésemmel.A 3.-nál feladták.És sokkal előbb végeztünk,mint az a kisgyerek,akinek az anyját kiküldték.

58775 2010.03.18. 18:40:41

@potti Én odahaza is látok ilyen dolgokat, hogy "csak a sarki boltba viszem a gyereket, nem kell gyerekülés a kocsiba, nem kell bekötni" ki is akaszt rendesen meg bagózó kismamát... Csak itt valahogy koncentráltabban kapod az arcodba. Több a gyerekes, rengeteg a tinilány gyerekkel akik kint hagyják a bolt előtt az üvöltő babát, esetleg végigtolják az áruházon anélkül, hogy egy szót is szólnának hozzá... Ez tényleg sokkoló annak aki nem ilyen környezetből jött.

potti 2010.03.18. 18:45:31

Anyamadár,igazad van,Magyarországon is van ilyen.És abban is igazad van,hogy itt viszont több ilyen van.Itt ahol mi lakunk,rengeteg gyerek van.Biztos más városokban is.Az államnak van egy nagyon jó szociális programja,lakást ad az egyedülálló gyerekes anyának.Nosza,szülnek is ész nélkül.A hátulütője pedig?Lesz egy új nemzedék,akiknek semmilyen erkölcsi lapjuk nem lesz.Vagy csak nagyon minimális.

58775 2010.03.18. 18:51:20

Még a dologhoz: az nem érdekel tényleg ki, hogyan neveli a gyerekét, bizonyos ideig nem érint, méghozzá egészen addig, míg egy neveletlen kis pöcs nem támad neki az enyémnek késsel, hogy elvegye a cipőjét. Ha meg adófizető állampolgár vagy akkor még több közöd van hozzá, hiszen - mint fentebb írtam - egy izmos, segélyen élő réteget termel ki Angliának ez a fajta mentalitás (korán szülünk, állami lakást kapunk, járunk a jobcenterbe). Csak reménykedni lehet, hogy lesz aki ki tud törni belőle... Inkább az oktatást erősítenék, szakmát adnának a fiatalok kezébe és nem lakást akkor ha 16 évesen megszül egy gyereket.

58775 2010.03.18. 18:52:02

@potti :))) na majdnem egyszerre írtuk :)

Derek 2010.03.18. 18:54:52

Nem egy felreertes miatt irtam, hanem csupan azert, mert ugy tunt, hogy tokeletes szulok beszelgetnek itt egymassal es a magas piedesztalrol itelik meg a tobbieket. En meg a magam tapasztalatabol azt tudom mondani, hogy hiaba probalok tokeletes lenni, ez nem sikerul, vannak helyzetek, amikor minden esszeru ovintezkedes ellenere fut a gyerek a falnak. Es nem hiszem, hogy barmelyik masik ember ekkor elitelhetne, pusztan mert osszejottek a dolgok. (vo. felborulo bevasarlokocsi.) Nem a dohanyzo kismamarol vagy a felelotlen soforokrol beszeltem es nem az ordog ugyvedjekent probalok irni. Csak szerintem tobb empatiat kellene belecsempeszni a hozzaszolasokba.

58775 2010.03.18. 19:03:51

@Derek Azt hiszem érthetően le van írva/rajzolva minden bevásárlókocsinál, hogy ne tedd bele a gyereked ha már túl nagy, ne hagyd egyedül a kocsit gyerekkel és ne engedd, hogy felálljon benne. Aki több ponton megszegi ezeket ne csodálkozzon, hogy a gyerek felborul, de ha már így esett akkor magával üvöltözzön, ne a szerencsétlen gyerekkel. :) Engem ez borított ki. Szerintem abszolút megvan az empátia a véletlen balesetekkel szemben, itt mindenki a szándékos veszélyeztetést kritizálta.

ancsipancsi 2010.03.18. 20:13:57

Derek éltél már kint? Volt benne részed? Engem is ledöbbentett ez a hozzáállás és felelőtlenség a gyerekekkel kapcsolatban. Főleg úgy,hogy 4 hónapig feküdtem a terhesség alatt, és úgy mozogtam ,mint egy anyatetű,nehogy idő elött megszülessen a gyerek. Olyan helyen laktunk ahol a huszonpár éves csaj harmadik gyerekkel a hasában minden éjszaka összebalhézott a faszijával ,és nem csak az ő gyerekei halgatták végig,hanem az én fiam is,meg persze mi is. Azóta nem alszik a gyerek egyedül. Bakker bele sem merek gondolni,hogy azok a gyerekek,akik ilyen közegbe nőnek fel milyen társadalmat alkotnak majd úgy húsz év múlva. Szerintem meg ennek sürgősen véget kellene vetni. Biztos, hogy a jószándék vezérelte a vezetőket mikor védelmükbe vették az egyedülálló fiatalkorú anyákat,de úgy néz ki sokan vérszemet kaptak.Nem lehet őket hibáztatni. Ez olyan ,amikor kecskére bízod a káposztát. Csakhogy szarügy lesz a UK-ba élni pártized év múlva,de nagyon.:-(

Derek 2010.03.18. 20:47:21

Anyamadar: epp ez az, amirol beszelek. Persze, hogy le van rajzolva, es persze, hogy ki van irva. (Foleg a health and safety orszagaban.) De ne legyunk annyira tokeletesek mar, hogy ne valljuk be, barmelyikunkel elofordulhat, hogy mindenek ellenere "elkovet" valamit. :) De abban egyetertunk, hogy a gyerekkel ilyen esetben nem erdemes kiabalni (maskor se nagyon). ancsipancsi: milyen szamonkero a kerdes... megha nem is eltem kinn (a marson pl. sose) attol meg lehet velemenyem. De hogy kedvedre tegyek, nem keves idot eltem "kinn", Finnorszagban, Nemetorszagban, Amerikaban, es most jo par eve Angliaban. Bar ennek nem ertem mi koze van akarmihez, hacsak nem ahhoz, hogy ezen az alapon kivansz magadnak tobb hitelt/megalapozottsagot nyerni. Te nem erted, amit irtam, nem az antiszocialis szulokrol beszeltem, nem a felelotlensegrol, nem az angol worker class eletmodjarol, hanem arrol, hogy szerintem tobb empatiat kellene tanusitanunk azokkal az anyukakkal szemben is, akik epp nem ugy teszik a dolgukat, ahogy nekunk tetszik. Masreszt meg eleve gyanusak azok, akik eljonnek Angliaba, majd "hulye angolok, angol hulyek" mentalitassal magyaraznak mindent es szolnak hozza mindenhez. A legkevesebb, ha ezeket alapbol szuklatokorueknek tekintjuk.

58775 2010.03.18. 20:57:16

@Derek A poszt mondanivalója ebben rejlik: "A kormányzat meg folyamatosan terel, tagad (nem ám a sok segély, meg az ingyenlakás program a hibás) mindenki egymásra, meg a bevándorlókra mutogat, közben pedig az alsóbb osztálybeli (munkaképes) angol fiatalok termelik ki a következő segélyen élő népcsoportot. Ha megnézem az újságok, hírportálok napi cikkeit, szinte minden hozzászólás a BNP-t (Brit Nemzeti Párt) élteti, tipikusan a szálka és a gerenda esete. Nem tudom mi lesz itt, de "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik" én meg kussolok, mert csak egy bevándorló vagyok..." Erre hegyeztem ki az írást, egyáltalán nem arról van szó, hogy mindenki hülye itt és mi vagyunk az übermenschek. Hanem a politikáról és a terelésről. :)

Derek 2010.03.18. 20:59:02

Amugy az feltunt nektek is, hogy mennyi az athallas az angol es a magyar "tulsegelyezett" reteg kozott? Itt egy-ket fokkal jobb mint Magyarorszagon, ez ketsegtelen, de eleg sok hasonlosag van az eletmodjuk, a jelenlegi helyzetbe vezeto utjuk es talan a kilabalas kozott is. Na, ez csak ugy eszembe jutott, es offtopik is. Bocs.

58775 2010.03.18. 21:21:17

@Derek Lehet offolni ez nem valami szigorú fórum. :) Nem akartam az otthoni helyzetre utalni őszintén szólva. Nem is vagyok rendesen képben és nem szeretek politizálni. Viszont alapvető problémának látom a híradásokat olvasva, hogy a nyugati országok képtelenek rendesen megoldani a segélyezési rendszereket. Pénzzel tüzet oltanak, de ez csak arra jó, hogy egyszer csak kirobbanjon egy nagyobb tűzvihar. Azt gondolom, hogy az oktatásba kellene itt elsősorban többet belefektetni, jó szakembereket képezni és úgy alakítani a béreket (a tisztességes kétkezi munkásokon kezdve) hogy érdemes legyen dolgozni, a munkaadóknak meg olyan engedményeket adni, hogy érdemes legyen nekik ne feketén, hanem legálisan, megfelelő számú embert alkalmazni.

58775 2010.03.18. 21:24:11

@anyamadár Arra akarok utalni a tűzvészes példámmal amit Potti is említett, hogy a "lakást az egyedülálló fiatal anyáknak" programmal csak még több embert csábítottak bele ebbe az életformába, tehát dagad az a réteg.

58775 2010.03.18. 21:36:17

POTTI-tól (valamiért ma este nem engedte vissza a rendszer és emailben küldte el nekem) @Derek ,én aztán nem vagyok egy tökéletes szülő példány,és elárulom,hogy erre nem is törekszem.Én is eleget kritizálom anyamadarat,de meg kell hogy mondjam,ebben egyetértek vele.A bevásárló kocsi,mint ahogy a nevében is benne van,bevásárolni való,nem gyereket szállítani benne.Ha akkora még a gyerek,ott az ülés része.Milyen dolog az,hogy ott tipor a gyerek,ahova más a kaját pakolja?Gyerek rálép,kinyomódik,kiszakad, anyuka meg teszi vissza a polcra és veszi le a másikat,mert ugye csak nem vesz meg sérültet!És igen,veszélyes is tud lenni.Mint ahogy az is,ha jóval nagyobb gyereket akarnak beleültetni a szék részébe,mint amekkorát lehetne.pl.az eldőlés veszélye miatt.

Derek 2010.03.18. 21:38:59

Anyamadar: igen, igaz, hogy nem a topikhoz, hanem csak egy hozzaszolashoz szoltam hozza, ezert elnezest. En nem gondolom, hogy a helyzetert a "kormanyzat" lenne a felelos. A sok segely, az ingyenlakas onnan jon, hogy tamogatjak a gyerekuket egyedul nevelo asszonyokat (meg masokat is persze). Most itt minden no konkretan ellenzi ezt a gyakorlatot, es rakenyszeritene az angol noket, hogy drabalis ferfiallattal kelljen egyutt elnie, mert amugy nem tudna magat eltartani (vo. csaladalapu tamogatasok, adozas, etc)? Ha pedig nem, es alapvetoen helyeseljuk a modszert (megha esetleg finomitasokkal is) akkor miert nem fogadjuk el, hogy ennek van egy hatulutoje, megpedig hogy a szegenyebb retegbol erkezo nok ezt ki fogjak hasznalni es ebbol csikarnak ki megelhetest maguknak. Ehhez nincs koze a bevandorloknak, ehhez egy szocialis programnak van koze, amit mar tobb mint husz eve talaltak ki, es mondtak ra ament tobbek kozott a noi szervezetek. (Versus, gondolj csak a magyarorszagi helyzetre es a NaNE-ra. Meg a fasorban sincsenek.) Az angolok meg probalkoznak megoldast talalni, gondoljatok csak az egyszeri 500 fontos segelyre minden tovabbtanulo fiatalnak. De akibe egy csepp esz szorult az lathatja, hogy itt gordiuszi megoldassal nem mennenek semmire, csak sok-sok apro lepes egymasutani rendszeres vegrehajtasaval, ugy, hogy kozben az egesz rendszer ki van teve egy folyamatosan valtozo politikai eroter hatasanak. (Nem beszelve a gazdasagi tenyezokrol.) A te bevandorlo statuszod (ami szerintem leginkabb enyhe paranoia) semmit nem tesz hozza vagy vesz el ebbol a dologbol. Na, most hozzaszoltam a topikhoz is :)

Derek 2010.03.18. 22:10:37

Potti: ertelek, es talan egyet is ertek veled. Talan azert erzem ezt a bevasarlokocsis dolgot ennyire kritikusnak, mert szemelyesen is erint, tessek eloadom az en esetemet :) A felesegem megker, hogy menjek el a gyerekkel bevasarolni. Ket es fel, lassan haromeves kisfiu, orokmozgo, okos, eszes, apja fia. Amint meglatja a bevasarlokocsit, kozli, hogy o nem akar beleulni, hanem inkabb tolja. Am legyen, told, sot, megtoldom meg egy premium igerettel is, hogy ha jol tolja, a vegen kap csokis lolit (ami egy nyalokafele, es a topon van a ertektozsdenken). Aztan nem erek meg a zoldsegpult vegere, mar legalabb ketszer szoltam ra, hogy ne menjen el messzire, hanem inkabb segitsen almat valasztani. Ez a tereles neha mukodik, neha nem. Tegyuk fel, most epp nem. A kovetkezo lepes, hogy gyere, akkor ulj be az ulesbe. De nem akar, viszont egyre inkabb erzi, hogy apa most ki van szolgaltatva neki, es egyre inkabb "rossz" lesz. A vegen, mert en tokeletlen vagyok, berakom a kocsi elso reszebe azzal, hogy ra ne lepjen a cuccokra, es o a kis kapitany, aki a hajojat vezeti. Ez kb. mukodik ket soron at, foleg ha sikerul ugy vasarolni, hogy mozgasban tartom a kocsit, mikozben fel kezzel dobalom be a felirt dolgokat a polcrol. Ha kozben a gyerek osszetipor valamit, akkor bizony visszarakom es szerzek masikat, s kozben arra gondolok, hogy talan ebbe nem megy tonkre az a nagy bevasarlokozpont birodalom. A gyerek epp megunja a hajoskapitanyozast, de akkor mar a jatekok fele jarunk, ugyhogy szerzek neki egy labdat, kismajmot, szorgombocot a polcokrol es egy eszrevetlen mozdulattal berakom az ulesbe. Ezzel mintegy helyet szabaditok fel a tovabbi arucikkek szamara, mehet a bevasarlas tovabb. Ha a valasztott figyelemelterelo dolog labda, akkor nehezitett palya jon, mert kb 10 meterenkent ez leesik, elgurul, es visszahozni az en dolgom. Ha a gyerek kozben lata, hogy ez jo, akkor a dolgom nehezebb lesz, es option 1, szerezni kell egy masik elterelo dolgot, vagy option 2, nagyobb koncentracioval a labda levegoben valo lestoppolasaval kell idot nyerni, kulonben a bevasarlas labdazassa transzformalodik. Ha minden jol megy, idokozben minden szukseges dolog a bevasarlokocsiban van, es mehetunk a penztarhoz. Ahol jon a kritikus pont, a figyelemelterelo dolgot el kell venni, mert azt nem veszuk meg. Ez persze harchoz vezet, mert az mar a mienk. A gyereket a kocsiba vissza nem rakhatom, hisz az mar kell a cuccoknak, lerakni a foldre egyenlo azzal, hogy visszaszalad valamiert, hogy fel oras keresgeles utan keruljon elo valahonnan a hentespult kornyekerol, tehat maradnia kell ulve a helyen. Ha volt esze apanak, akkor az elso dolog amit rapakol a szalagra az a csokis loli, es akkor nyert ugyunk van, ha nem, mert elfelejtettuk, van ilyen is, akkor a gyerek kitalal valamit, ugralastol kezdve az orditasig. Nekem meg idokozben pakolni, fizetni es jopofat vagni kellene. Nos, en tudom, hogy barki, aki ezt itt elolvasta, es gyakorlo anyuka, az minimum 10 jotanacsot kiosztana roptiben, sot, talan meg megkapnam azt is, hogy en vagyok az a tipikus hetvegi apuka, stb, stb. Nem vedekezem, nincs miert, de epp itt szeretnem megjegyezni, hogy en ezt igy adom elo es barki, aki odaallna elem, hogy megossza velem azt a bizonyos 10 jotanacsot, arra nem neznek szepen. Mert mindaz, amit itt elovastal, csak egy villanas az eletunkbol, a tobbirol nincs fogalmad, igy megitelni sincs jogod. Hat igy ertem en, hogy legyunk egy picit empatikusabbak.

150809 2010.03.18. 22:23:08

@Derek: huha, en nagyon nem ertek veled egyet. Ennek ellenere nem szeretnek vitatkozni, az egyetlen dolog, amiben egyet kell ertenunk, hogy nem kell egyeterteni! Nem tudom, te merrefele elsz, mi Surreyben, kisvaros/faluban. A parom Kingstonban dolgozik, a ceguknel 2 nem brit munkaero van, az egyik o, a masik egy office clerk fiu, Amir - plaesztin-cipriota, gyerekkoraban, menekultkent kerult ide. A cegnel mindenki feher. Amir par hete egy 15 ezer fontos BMW-vel allitott be, kicsi a ceg, mindenki eszrevette. Amir fizetese nettoban evente nincs ennyi, 3 gyereke van - adodik a kerdes, hogy honnan van erre penze. Az en emberem igazi jo ember, nem feltetelez senkirol sem rosszat - ugy gondolta, hogy Amir orokolt vagy valami hasonlo. Ma az ebednel a nagyszaju, de nagyon kedves sales-es Lisa felvilagositotta. Amir es a baratnoje nem hazasok, a lany egyedulallo anyakent lakik egy 4 haloszobas hazban, amit a housing benefiztbol fizet. A gyerekek utan kapott segelybol elnek es igy konnyeden jut Amir fizetesebol BMW-re. Lisa es a ferje ezzel szemben teljes munkaidoben dolgozik. A gyerekeire ovi, suli utan childminder vigyaz. Ahhoz, hogy ezt ki tudja fizetni, szombaton a tescoban penztaroskent dolgozik. Az egyikuk fizetese elmegy a morgagere, semmilyen allami tamogatast nem kapnak. Egyik ismerosunk orvos, egyetemi kutato allasban, a felesege rezidens, 2 lanyuk van. Ugy, hogy mindketten dolgoznak es a gyerekekre masok vigyaznak alig-alig tudnak megelni, morgaget fizetni. Mivel a gyerekek meg kicsitk, hosszu ideig nem lesz jobb a helyzetuk (igazan sokat csak a praxisban dolgozo orvosok keresnek) ezert most azon gondolkodnak, hogy kivandorolnak Szingapurba. Mindket csalad kozeposztalybeli, ertelmisegi - megdobbento mindketto helyzete.

Derek 2010.03.18. 22:41:30

Meryl: nem igazan ertem, miben nem ertesz egyet, mert amit irsz, az nem mond sem ellent, sem nem tamasztja ala azt, amit en mondok. Az, hogy Amir es a parja kihasznalja a rendszert, az egy dolog. Az, hogy nehany mas kollegaja nem teszi/teheti, az egy masik dolog. Nem a rendszerrel van baj, hanem a szabalyzassal. De ha valaha is dolgoztal ilyen teruleten, tudhatod, hogy milyen nehez ellenorizni hasonlo helyzeteket, hogy lezard a kiskapukat. Nem tudom miota elsz Angliaban, ha mar egy ideje, akkor tapasztalhatod, hogy ha szep lassan is, de elkezdtek szukiteni a lehetosegeket, es fokozni az ellenorzest. A mi councilunkban pl elkezdtek a fennallo szerzodesek felulvizsgalatat (Hertfordshire amugy), tobbszor mennek ki a szocialis munkasok hazhoz, egyre tobbszor lathato a helyi ujsagokban szoc munkas felveteli hirdetes. Egy peldabol kiindulva te sem mondhatod, hogy rossz a rendszer, mert amikor ezt megalkottak a helyzet ugy allt, hogy az a no, aki ki akart lepni egy nem mukodo hazassagbol, annak majdnem nulla lehetosege volt, foleg ha a hagyomanyos angol csaladmodellt tekinted, miszerint a ferfi dolgozik, az asszony gyereket nevel. Nincs jovedelem, nincs vagyon. Te hagytad volna a status quot es sorsukra ezeket a noket? Vagy lepsz, megha ezzel az Amir feleknek is nyitva hagysz egy kiskaput? Na, nem akarom szaporitani a szot errol, foleg, hogy szerintem itt senki nem szakertoje a temanak, csak egyedi esetek alapjan probalunk az egeszre vonatkoztatni.

150809 2010.03.18. 22:41:49

@Derek: .... es azt sem ertem, hogy miert kell egy orokmozgo ketevest a tescoban turaztani. A emergency helyzeteket megertem, de a nagybevasarlasokat siman lehet az interneten intezni, nagyon rugalmas idopontokban szallit ki a tesco pl. ez sem lehet kifogas. Egy keteves sokkal jobban erzi magat a jatszoteren :) A higieniarol nem is beszelve, amit mar itt elottem emlitettek.

potti 2010.03.18. 22:47:09

Hoppá,sikerült!:))))Köszi anyamadár!:)) Derek,én sem óhajtok vitázni,mert 1.ez tényleg csak egy kis részlet volt belőletek,2.ami viszont lejött ebből a kicsiből is,az az,hogy nagyon nem bírod a kritikát.De azért leírom neked a gondolataim. Nálam az adott dolgot arra használjuk,amire való.Bevásárló kocsit bevásárlásra,játékot játszásra,.....stb.Nézd csak,ezt írtam:"Az államnak van egy nagyon jó szociális programja,lakást ad az egyedülálló gyerekes anyának.Nosza,szülnek is ész nélkül.A hátulütője pedig?"Egy szóval sem írtam,hogy együtt kell élnie a fiatal lánynak egy drabális pasassal.Leírtam,hogy van egy rendszer,aminek sajna lesz egy kemény vagy is már van egy kemény hátulütője.Nézd,azt írtad,hogy éltél vagy élsz itt Angliában.Akkor te is látod,hogy rengeteg a nagyon fiatal terhes lány,vagy akiknek már szaladgál a gyereke.Ezek a lányok csakis és kizárólag azért szültek,mert kapnak egy halom támogatást az államtól.És ezeknek a lányoknak nem elenyésző a számuk,hanem egyre nagyobb méreteket ölt.Természetesen ezt a gondot nem mi fogjuk megoldani,de mivel nyitott szemmel járunk,ezért észrevettük.Én tipikusan nem az a magyar vagyok,aki kijött ide,és azóta az angolokat szidja,sőt!Épp ezért volt már jó pár vitám az ide író lányokkal.Annyiban empátiát mutatok az itt élő igen csak kritikán alul nevelő szülőkkel szemben,hogy ha látok egy ilyet,akkor egy pillanatra felkapom a vizet,de ennyi.Nem mérgelődök rajta huzamosabb ideig,biztos hogy nem fogok posztot nyitni miatta.

Derek 2010.03.18. 22:52:06

Meryl: Magyarazzam a bizonyitvanyom? Miszerint nem, nem mindennap megyunk a kissraccal bevasarolni, nem, tenyleg nem saros labbal tapodtatom a gyerekkel az aldott kocsit, amit a kovetkezo korben te veszel ki, es igen, ismerem az Ocado, Tesco, stb. hazhoz szallito szolgaltatosokat, jelentem aktivan hasznaljuk az Ocadot, mert azt szeretjuk leginkabb es igen a kisrac tobbet van allatkertben, jatszoteren, soft-play areaban, mint bevasarlokozpontban. Osszefoglalva, jo lenne ha nem a mellekes dolgokra fokuszalnal, hanem elkepzelned a helyzetet, egy apuka szerencsetlenkedik a gyerekkel az aruhazban. Nem tudhatod miert vannak ott, miert epp ugy zajlanak a dolgok, ahogy, csak azt latod, ami epp ott tortenik. De ez eleg, hogy palcat torj felettuk es epp erre akartam felhivni a figyelmet, hogy szerintem nem szabadna. Az vesse ra az elso kovet kozuletek...? Te sose csinaltal semmit, minden pillanatban tokeletes modon adtad elo a tokeletes anyat?

potti 2010.03.18. 22:53:32

Derek,egyetértek abban amit Merylnek írtál.Adva van egy férfi,aki dolgozik,mellette viszont kihasználnak egy olyan lehetőséget,amit ki lehet használni. Meryl,engem pölö abszolút nem érdekel,hogy ki hogy él.Nem vagyok féltékeny a másik pénzére.Bárki megtehetné,hogy nem házasodik össze a párjával,vagy elválnak a pénz miatt.Van aki ezt megteszi,van aki nem.Az meg hogy ki mennyiből és milyen színvonalon,az megint más kérdés. A másik,azért ilyen szinten már nem kéne kritizálni Dereket,mert el merte vinni a gyereket a Tescoba.Én is elviszem mindkettőt,sőt,vittem már sokkal kisebb korukban is.Nem erről kéne vitaestet nyitni,mert enyhén szólva is röhejes.

150809 2010.03.18. 22:56:17

@Derek: amivel nem ertek egyet, hogy ..." rakenyszeritene az angol noket, hogy drabalis ferfiallattal kelljen egyutt elnie, mert amugy nem tudna magat eltartani". Az esetek nagy tobbsegeben szo nincs errol! Egyreszt itt 3 pillanat alatt van tavoltartasi vegzes. Masreszt tamogassunk embereket, de ne igy, hogy gyakorlatilag levesszuk a teljes anyagi felelosseget a roluk. Ezek a nok egyatalan nem dolgoznak, soha nem dolgoztak. Meg ez sem lenne akkora baj, ha a segelyt a gyerekekre forditanak es tenyleg torodenek veluk. De nem ezt teszik. Mindekozben a kozeposztaly meg lassan mar nem vallal gyereket - leginkabb azert nem mert ahhoz, hogy megfeleloen iskolaztassak es elinditsak az eletben oket, nem tudnak eleget keresni. A tipikus brit csaladmodell szerintem a 60-70-es evekben volt 1 keresos, minden ismerosunknel dolgozik a mama, 6 honapot max. 1 evet voltak otthon szules utan.

68397 2010.03.18. 22:56:56

bevásárlókocsis vásárlást mi úgy intézzük a két és félévesemmel, hogy beültetem az ülésrészbe és megfordítom a kocsit, így ő előrefelé néz és kormányoz, plusz segít pakolni is a kocsiba a cuccokat (macerásabb tolni a kocsit meg hülyén is néznek ránk, de kit érdekel, ha így csökkenthető a Derek-féle, amúgy általánosan előforduló problémahalmaz)

Derek 2010.03.18. 22:58:06

Potti: en nem ereztem, hogy vitaznek, de azt sem,hogy itt sulyos kritikak lennenek megfogalmazva, amiket alig birok elviselni... en beszelgetek egy dologrol, es nem mainstream a velemenyem. Masreszrol sajnalom, hogy nem mindenkinek egyenkent valaszolok, es te magadra vetted nehany mondatomat, de eskuszom nem vitatkozasi celbol irtam, csak egy mas nezopontot akartam mutatni. Te meg azt hiszed, hogy beszoltam. Sajnalom.

potti 2010.03.18. 23:01:07

Meryl,nem tudom kinek mit jelent a színvonal.Ha egy átlag magyar színvonalat veszünk,akkor itt hatványokkal jobban lehet élni.Magyarországon dolgoztunk mindketten,mikor nem voltak gyerekek,mégsem éltünk úgy mint itt.Pedig most csak egy fizetés van,plusz két gyerek.Szóval ez a nem vállalnak gyereket,mert nem mernek,ez túlzás.

potti 2010.03.18. 23:04:00

Derek,igen,én úgy éreztem,hogy beszóltál.:))))Na jó,komoly leszek.Arra céloztam csak,amit írtál,hogy nem vennéd jó szemmel,ha kapnál 10 jótanácsot.Ezért gondoltam,hogy nem bírod a kritikát,de lehet hogy ezzel melléfogtam.

150809 2010.03.18. 23:05:14

@potti: amit Amir csinal ugy hivjak, hogy benefit fraud, bortonnel buntetik. Nem a lehetoseg hasznalta ki, hanem csalt! Mindennek az anyagi bazisat az adofizeto kozeposztaly allja, akikkel szemben ez egyreszt nem fair, masreszt meg lehet meg oket terhelni, de a kovetkezo generaciora a kozeposztaly felezodik a segelyen elok meg duplazodnak. Na ez a gond.

potti 2010.03.18. 23:29:45

Derek,még egy szóra.Írnék neked szívesen priveben,ha nem gond.Megoldható?

119292 2010.03.19. 00:00:56

Skociaban is nagyon durvak a council lakasokban lakok, vagy drogosok, vagy tinianyukak.Elvileg jogosultak lennenk ilyenre de eletveszelyesnek tartanam. Es valoban borzalmasan dragak az ovik, childminderek, eddig azert sem vittuk a picit nursery-be, mert ha dolgoznek, elmenne az egesz keresetem ra.Igy meg kapunk segelyt, es mivel itthon vagyok, az alberleti dijra tudjuk kolteni, amire adjak.Ismeroseim kozott is van sok, aki csal a segellyel, en nem mernem megtenni, nagyon raalltak a buntetessel. Amikor szulni mentem, 3 20 ev alatti, valoszinuleg vajudo kismama bagozott az ajtoban...ez a dohanyzas dolog gyenge pontom nekem is, de itt legalabb mar nincsenek dohanyzo kajaldak/pubok/kavezok.Otthon Szegeden nem birtam elmenni szinte sehova, hogy ne kelljen dohanyfustot szivnom.

58775 2010.03.19. 00:16:30

Eszméletlen érdekes és jó dolgokat írtok, csak ma este már nincs agyam sajnos válaszolgatni. :) Derek én nagyon empatikus vagyok az apukákkal akik egyedül viszik az örökmozgókat, csak azt mondom: ha a gyerek kifejeli a szélvédőt, vagy kizuhan a kocsiból akkor ne vele üvöltsenek, hanem magukkal! :) Egy dolgot fontosnak tartok megjegyezni: nagyon jónak tartom, hogy az állam támogassa azokat akiknek szükségük van rá. Itt vannak nagyon méltányos és jó lehetőségek is, mint pl. a working tax credit vagy housing benefit ugye a kis keresetűeknek. Azt is támogatom, hogy segítsék az egyedülálló szülőket, hogy könnyebben el tudják tartani a családjukat (senki nem ezt kifogásolja), szerintem ez is fantasztikus. Amit kifogásolok az a tiniterhességek támogatása, a felvilágosítás, megelőzés teljes hiánya... A bevándorló-dolog meg sajna nem puszta paranoia, elég erősek az indulatok mostanában. Megkaptam munkahelyen munkatársaktól is, meg olyan vevőtől is aki minden héten feleségül akart venni (persze én kivétel voltam, de a többi mocskos Kelet-európai hajjajjj...). A benefit csalások évente három milliárd fontjába kerülnek az államnak. Szerintem is jó, hogy végre rendszeresebben ellenőrzik őket. Most bezuhanok az ágyba. :) Béke meg szerelem meg minden szép és jó legyen mindenkivel! :)

119397 2010.03.19. 00:21:58

Derek: megkérdezhetem, hogy mire alapoztad az Anyamadárnak tett kijelentésedet, hogy "A te bevandorlo statuszod (ami szerintem leginkabb enyhe paranoia)..." (ld. 30.komment)??? Ez elég merész volt szerintem... Másrészről akárhogy olvasom ezt a bejegyzést+kommenteket semmiféle übermensezés nincs benne. Egyszerűen a gyerekre nézünk rá és elszorul a szívünk és cselekednénk... igen, máshogy, mint ahogy épp az adott anyuka teszi. De ezek extrém helyzetek (gondolom ezt is szubjektívnek ítéled). Nem tudom mennyire ismered a blogírót, de merem állítani, hogy pl Anyamadár nem kritizálná azt, amit te most beleolvastál ebbe a bejegyzésbe. No, most megyek és jelentkezem Anyamadár fanklubba :p

58775 2010.03.19. 00:28:49

@Monka6791 :))) szerintem is kicsit elbeszélünk egymás mellett Derekkel. :) Na mostmár tényleg bezuhanok az ágyba! :)

Derek 2010.03.19. 08:38:52

Potti: irhatsz trasherback-nek a gmail-ra. Monka6791: oke, most mar mindenki tudja, hogy milyen lojalis vagy :) Amugy miert kerdezel meg valamit, ha ket sorral lejjebb valaszolsz is magadnak? Anyamadar: az, hogy szamodra erosodo tendencianak tunik a bevandorlo ellenesseg, az talan csak szemelyes-lokalis hatteru. Amit en latok magam korul, illetve amiket hallok az ismerosoktol az orszag kulonbozo reszeirol, az nem errol arulkodik. Nemregiben epp az egyik bennszulott jegyezte meg, hogy amiota a gazdasagi valsag tart, azota eltuntek a lengyelek, es maradtak az indianok, pedig forditva jobb lenne. Nemregen jegyeztem meg az egyik ismeros angol hazasparnak, hogy ha jonnek a konzervativok es kiirjak a nepszavazast az uniorol, akkor mi, kelet-europaiak szedhetjuk a satorfankat, es mehetunk vissza a kontinensre, de szerintuk ez elkepzelhetetlen. Es az okosabbja szerint itt Angliaban mindenki bevandorlonak tekintheti magat egy fokon. Nem azt mondom, hogy nincsenek olyanok, akik ereztetik veled, hogy te csak egy bevandorlo vagy, mocsok mindenhol van, de hogy ez altalanos jelenseg lenne, azt nem gondolom. Persze lehet, hogy ha az elefantcsonttornyodbol nezelodsz, az aprosagok elkerulik a figyelmed. A paranoia meg epp ezt a jelenseget irja le. Idorol idore mindenkiben van ilyesmi, pl en rendszeresen azt gondolom, hogy azert vesztek a golfpalyan, mert a szel mindig csak az en labdaimat fujja el.

58775 2010.03.19. 08:53:52

@Derek Most komolyan, te olyan értelmes fickónak tűnsz. Okosakat is írsz, szeretek vitázni is veled, de miért kell ilyeneket beletenni? "Persze lehet, hogy ha az elefantcsonttornyodbol nezelodsz, az aprosagok elkerulik a figyelmed." Miről beszélsz? Milyen elefántcsonttorony? A régészek között valóban nem éreztette senki velem, hogy nem vagyok angol, sőt folyamatosan dicsértek, bátorítottak, de mint fentebb írtam: kétkezi melósok között, a boltos munkahelyen igenis nap mint nap találkoztam ezzel... Ha megnézed a fórumokat, az újságcikkek alatti kommenteket akkor elég sokszor láthatod a BNP éltetését, nyilván nem a művelt rétegtől...

Ribizlee 2010.03.19. 10:49:55

lehet hogy derek=wolff? :-DDDDD

Derek 2010.03.19. 11:08:56

Anyamadar: azt hiszem felreerthetoen fogalmaztam, nem rad gondoltam, aki elefantcsonttoronyban ul, hanem magamra, csak e.sz.3.sz. Marminthogy en nem erzem ezt a bevandorloellenesseget, mert nincs napi kapcsolatom azzal a reteggel, ahol a BNP a legnepszerubb. Bar van olyan cimboram Basingstoke korul, aki most az unokatestverevel egy Hilton konyhajaban mosogatnak, plusz a testvere egy barban fopincer feleseg, de a srac epp tegnap mondta (nagy meglepetesemre amugy), hogy o most nevezheti magat hosszu evek ota boldognak, es mindenuk megvan. Nem azt mondta, hogy oket most epp abuzaljak a szarmazasuk miatt.

58775 2010.03.19. 12:46:26

@Ribizlee :))) Nem hiszem mert leveleztünk már, nagyon jófej! :) @Derek Na én sem ülök a reggeli kávémmal a gép elé, mert úgy tűnik nem fog az agyam, megint félreértettelek. :) Bocs. Én olyan helyen dolgoztam eddig ahol többségben voltak az angolok, egy-két "bevándorló" volt csak, szerintem ez is sokat számít. Nyilván ha nagyrészt külföldiek melóznak egy helyen akkor ez kevésbé téma, meg pl. ott ahol a párom dolgozik. Én igyekszem bekerülni a csapatba az iskolában is, ahol tudok segítek - könyvvásáron pl. - remélem sikerül beilleszkednünk rendesen. :)

ancsipancsi 2010.03.19. 13:55:21

Derek Nem, semmi él nem volt a kérdésemben ,csak pusztán kiváncsi voltam,hogy neked milyen tapasztalataid vannak.

Ribizlee 2010.03.19. 14:29:39

Anyamadár: vicc volt, ma ilyen dinka hangulatom van :-))) szép, napos hétvégét kívánok mindenkinek!

potti 2010.03.19. 15:04:28

Hát,nem tudom.Mi igazi kis iparvárosban lakunk,tele kétkezi melósokkal.De nincs idegen gyűlölet.Természetesen egy-két eset előfordul,de összességében nem jellemző.Ez a bevándorlói státusz meg szerintem olyan dolog,hogy ki hogy,minek érzi magát.Azok,akik teljesen beilleszkedtek,akik tökéletesen jól érzik itt magukat,azoknak nagyon ritkán jut eszükbe,hogy ők csak egy bevándorlók.Ez megint csak személyes megfigyelés,hogy azok használják ezt a kifejezést kicsinyítésképpen,akik nagyon nincsenek megelégedve a helyzetükkel.

58775 2010.03.19. 16:42:20

@Ribizlee Nektek is! :) @potti :) Hát mi már jó sokszor átrágtuk ezt itt. Első dolog: ha rendőr mondja neked, hogy biza azért vágták el a kocsi benzinvezetékét meg rongálták meg, mert nem angol rendszámú, ha a saját munkatársaid "bloody immigrant"-oznak a fejed fölött egy furgonban, ha a saját vevőid szidják a boltban a Kelet-európaiakat akkor kicsit más a leányzó fekvése... Másik dolog: nem segít ám annak akit ilyen szar élmények élnek, hogy még azt vágják a fejükhöz: csak rinya ez, mert nincsenek megelégedve a helyzetükkel. :)

150809 2010.03.19. 18:40:37

@anyamadar: En veled ertek egyet. Nekem mondjuk a szemebe meg nem mondtak semmit, mert ugye azt itt a torveny bunteti. De ha megneztek BBC dokumentum filmeket (pl. 1-2 hete Evan Davis: The day when the last immigrant left, BBC1) vagy beleolvastok neha a Sun vagy a Daily Mail egyes cikkeinek forumaba, lehet am erdekeseket olvasni. Vagy neha belehallgatni Nick Ferrari reggeli musoraba az LBC-n. Ilyen forrasokbol azert nem vitas, hogy a feher munkasosztaly emeszti meg legnehetezebben a helyzetet, akik azt latjak, hogy a szomszed pakisztani taxisnak is jobb autoja van mint nekik. Es hiaba mondjak, hogy nem igaz, egy bricklayer, festo stb. 2004 elott 90 fontot keresett naponta es akkor dolgozott, amikor kedve volt. Most a ke-eu-i munkaeronek koszonhetoen 50 font a napidijuk es ha nem dolgoznak, akkor jon helyettuk holnap mas. @potti: A kozeposztaly azert el rosszabbul, mert a sajat lakasukban laknak – arra meg nincs housing benefit. Pedig a tobbsegnek nagyon komoly mortgage-e van, koszonhetoen a magas lakasaraknak. Es akkor sincs benefit, ha a lakason Ł200-250K mortgage van, aminek a havi torlesztese Ł1700-2000 havonta, 20 even keresztul. Erre kb. elmegy egy fizetes – havi netto 2000 font az Ł33K evente, ami 25%-kal tobb, mint az atlagfizetes (Ł26,5K/ev). A childminder Ł8/ora/gyerek, mondjuk 2 gyerkoc napi 3 orat childmindernel a suli utan 2*3*Ł8=Ł48, ami havonta 20 munkanappal szamolva Ł960. Ha a masik szulo is keres Ł2000 fontot havonta, akkor marad Ł1040, amibol, ha levonod a rezsit (a mienk Ł400/ho) es hetente 1 bevasarlast (4*Ł100), akkor marad Ł200 a honapra egyebre. Es akkor mindket szulo teljes munkaidoben dolgozik, atlag feletti fizetesert. Na erre mondhatna az ember, hogy akkor el kell adni a lakast, es akkor lehet kerni HB-et – de ez sajnos nincs igy. Ugyanis a fizetesuk miatt nem kapnak. Ha megis jogosultak lennenek ra, abban az esetben konnyeden “intentionally homeless” lesz az ember es akkor nincs sem HB, sem council flat. Szoval nem konnyu. Az egyetlen megoldas, ha elarverezik az ember lakasat, de erre senki sem vagyik.

Dorisz 2010.03.19. 21:13:16

Hűű, ez aztán a haddelhadd. Két megjegyzés: 1.személy szerint kárörvendőn vigyorgok arra a gondolatra,hogy mi, bevándorlók, Kelet-Európai barbárok jobban neveljük a gyerekeinket, angliában, angol pénzből, erősebb diplomát adunk a kezükbe, stb. , mint a nagybecsű angolok. Vagyis pár évtized múlva NBr-t bízvást át lehet nevezni Újindiának, vagy NYugatKeleteurópának :) 2. Sérülések és a bunkó eüsök reagálása: tekintve,hogy eüs vagyok, el tudom mondani,hogy borzalmas érzés egy sérült kisgyereket ellátni, esetleg összevarrni a mancsát, vagy morfint adni neki,mert össze van égve. És igen, amint lehet,ki kell zárnunk, hogy direkt bántalmazták a babát,mert akkor nem engedhetjük haza, nehogy megint bántsák. Ez alól nincs kivétel. A szülőt nem ismerjük, és ha mégis, az a legrosszabb szitu. Van egy gyűlöletblog, amiben van egy cikk az angolokról, nagyon jó, ritka szarkasztikus írások, mindenkinek ajánlom, aki jót akar nevetni. :o)

58775 2010.03.20. 11:04:24

@MerylVagyok Azért megnyugtat, hogy más is látja amit én látok. Ha csak Mashu munkahelyét meg az egyetemet nézném soha eszembe sem jutna, hogy itt van aki nem csípi a bevándorlókat. Azt én is észrevettem, hogy akinek fehér a bőrszíne azt azért jobban elfogadják. A saját házzal rendelkezők anyagi helyzete tényleg rettenetes... Egy már nyugdíjas régészismerősömnek kellett visszamennie emiatt dolgozni, most időseket gondoz. @Dorisz Nyugat Kelet-Európája :) A sérült kisgyerekkel kapcsolatban egyetértek, azt kifogásoltam, mikor a szülő semmi felvilágosítást nem kap, mikor csak elveszik a gyereket és ott ülhet közben anyuka, remegve és összetörve, hogy most mi lehet!? Az elmúlt két napban így is annyi rettenetet olvastam amit kisgyerekek rovására követtek el, hogy biztos nem nyitok ki egy darabig újságot...

szirom 2010.03.20. 13:41:35

Hu, milyen durva olvasni az elitelo irasokat egyik-masik kommentelotol. Terhesseghez a vedekezes nelkuli nemi elet vezet, nem a segelyrendszer. Ez megtortenhet tini korban vagy akarmikor (huszon-, harminc-, akar negyvenevesen). Kivancsi vagyok az apakat akik nem maradnak a csaladdal ki okolja? Vagy a kismamanak ilyenkor le kell mondania az anyagi tamogatasrol, ami ot a nehez helyzeteben illeti? Tapasztalatlan, esetleg alkalmatlan anyukak megtalalhatok minden retegben, bar tinikent nyilvan nagyobb az esely arra, hogy az ember meg eretlen. (Mondjuk sajat ocsem 18 evesen nagyobb erettseget mutatott anno, mint az ex-em 28 evesen) Akkor is durva ilyeneket olvasni, hogy csak a segely miatt szulnek, meg hogy soha sem fognak dolgozni, stb. Dohanyzas, feleloletlen viselkedes detto, ez sem a leanyanyak rezortja, Mo-n is van ra pelda boven. Szoval 1. a segelyen elo, v. alkalmatlan egyedulanyak nem mind tinik, es 2. nem minden tini anya alkalmatlan es fog segelyen elni mindig es mindorokke A problemat valoban felvilagositassal es jobb oktatassal kellene kezelni. Az itelkezes meg nem segit senkinek. (Itt most a kommentekre reagaltam, nem a posztra.)

potti 2010.03.20. 14:47:47

Szirom,igen,van igazad is,de! Te esetleg nem látod ezeket a dolgokat,amiket mi itt nap mint nap.Ha csak pár fiatal anyuka lenne,az még ok.Fiatal alatt nem a 20év körülieket értem,hanem a fiatalabbakat.De amikor megyek az utcán,és azt látom,hogy rengeteg,hangsúlyozom,rengeteg nagyon-nagyon fiatal lány sétál babakocsit tologatva!Olyan lányok,akiknek még bőven az iskolában lenne a helyük.És mondom,nem egyedi esetről van szó,hanem ez már tömeges,legalábbis a mi városunkban tömeges.Egyértelmű,hogy minden korosztályban vannak érettebbek,ill.kevésbé érettek.Ezek előforduló dolgok.De te sem látod,vagy nem akarod látni,hogy mi itt nem pár kirívó esetről írtunk,hanem egy egyre jobban elhatalmasodó jelenségről.

szirom 2010.03.20. 16:07:55

pontosan melyik jelensegre gondolsz? Hogy sok a fiatalkoru anyuka? Vagy hogy a fiatalkoru anyukak direkt a segelyert szulnek?

58775 2010.03.20. 19:46:40

@szirom Ez a dolog, hogy sokan a lakásért szülnek gyereket teljesen közszájon forog, így menekülnek el a szülői fészekből. Humoristák (pl. Jimmy Carr) is kifigurázzák a jelenséget, de rengeteg cikk, elemzés és egyéb interneten IS elérhető olvasmány van erről. És hogy linkeljek is bizonyítékot: http://www.parentpages.co.uk/news/childcare/teenage-parents-to-be-put-in-supervised-homes

Zsuzsa 2010.03.20. 21:36:06

Lehet, hogy nem mindenhol, de a mi falunkban is tömegjelenség volt. Olyannyira, hogy heti 1x volt 18 év alattiaknak terhesgondozás. Tehát tényleg ne olyan arányokra gondoljatok, mint hogyha csak arról lenne szó, h. jaj felelőtlen fiatalok nem gondoltak a védekezésre és becsúszott...

szirom 2010.03.20. 22:50:18

Igen, en is tudom, hogy N-Britanniaban magas a tinedzserkori terhessegek szama. Megis sok az eloitelet. Miszerint egyedulanya=erkolcstelen tinilanyok=ingyen lakas. Azt, hogy sokan vannak, nem tagadom. Nem is tudom van-e meg az a musor a teveben, ami varandosan annyira felhuzott. Valami talk show, a studio egyik feleben egyedulallo szulok, a masikban nyugdijasok. Akik persze a sok fruska miatt nem kapnak eleg nyugdijt a megelheteshez. Jaaa, hogy a holgy husz evet ledolgozott, majd a valas utan nem tudta megoldani a gyermekmegorzest? Az maaas, hm, hat reszvetem. A musorvezeto meg adta alajuk a lovat.

potti 2010.03.21. 00:05:36

@szirom Nézd,ez olyan dolog,mint Magyarországon a kisebbségi szülés.Legtöbbször miért is szülnek?A másik,egy cselekmény előbb következik be mint az utána kialakult előítélet.Magyarán,ezek a fiatal kori terhességek eleinte gondolom még nem voltak nagyarányúak,az emberek annyira nem is foglalkoztak vele.De mivel nem csökkentek,vagy nem stagnáltak,hanem épp hogy nőtt a számuk ezért az emberek felfigyeltek rá.És mivel van ez a kormány program,az emberek egész egyszerűen összetették a tényeket.Ez lenne az előítélet?Nem,ez következtetés.

58775 2010.03.21. 12:11:25

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230451057921&afsrc=1 Érdekes e-bay hirdetés. :) A szöveget tessék elolvasni! @szirom Szerintem itt senki nem zárta ki azt, hogy egy tizennyolcéves is vállalhat felelősséggel gyereket. Azt meg pláne senki nem mondta, hogy az egyedülálló anyák benefitekért szülnek. De mint fentebb írtam, sajna a benefitért, tanácsi lakásért való tiniterhesség és szülés létező dolog, ha elolvastad a cikket amit belinkeltem akkor abból is egyértelműen kiderül. Már a labour kormány is fontolgatja ennek beszüntetését, hát még ha a választások után a konzervatívok kerülnek hatalomra.

58775 2010.03.21. 12:20:11

@potti Kérlek ne keverjük ide most a kisebbségeket, egyrészt nem értek vele egyet másrészt semmiképpen nem szeretném ha erre menne a téma. De a többiekben mind-mind igazat adok neked.

119397 2010.03.21. 22:50:48

Derek, elmagyaráznád, hogy hol válaszoltam meg magamnak a kérdést? Biztos elfelejtettem már az anyanyelvemen és azért nem tudom... Másrészről örülj neki hogy olyan "elefántcsonttoronyban" ülsz, ahol te nem tapasztalod meg az idegengyűlöletet. Sajnos nekem sem ilyen "torony" jutott. Most hétfőn reggel vettük észre, hogy valaki megdobta az autónkat tojással... igencsak naív lennék, ha ezt másnak tulajdonítanám... Az biztos, hogy nagyon függ a tapasztalat attól, milyen emberekkel vagyunk körülvéve. Hát ez van. (Hál'Istennek vannak pozitív példák is).

Derek 2010.03.22. 11:21:39

Monka: sajat kerdesre adott valasz, lsd. ubermensch es az arra adott kifejtesed. enyhe paranoia, lsd. tovabbi hozzaszolasaim. A sajat tornyaim nem hiszem, hogy teged befolyasolnanak barmilyen iranyban (foleg, hogy te fizikai sikon ertelmezed lathatolag), ertem ezt ugy, hogy a te kocsidat megdobtak tojassal, es bevandorlonak erzed magad. Az en kocsimat egyszer megkaristoltak valamivel. En az utcakolykoket szidtam, meg megneztem, nem-e olyan helyre alltam, hogy a "tulaj" esetleg igy akarta volna kifejezni nemtetszeset, ebben az esetben utanamenni es lefejezni. Nem voltam bloody immigrant a sajat szememben. Ha tetszik ezt erteni. :) (Legyszi ne menjunk bele, hogy de, a te esetedben te bloody immigrant vagy, am legyen, elhiszem neked.) Amugy meg ne kotozkodj a tovabbiakban. Ha beszelgetunk az ok, de ha ingerkedsz, akkor inkabb ignore. (Ha ezt is magyarazni kell, akkor olvasd el az eddigi ket hozzaszolasod a topikhoz.)

Zsuzsa 2010.03.22. 16:57:40

@Monka6791: Írod: "Most hétfőn reggel vettük észre, hogy valaki megdobta az autónkat tojással... igencsak naív lennék, ha ezt másnak tulajdonítanám..." Bocs, de erre ezt nem tudom kihagyni, pedig asszem írtam már itt valamikor. :-) Szóval: Egyik délelőtt észrevettem, hogy helyi fiatalok éppen kutyasz*rral dobálják meg a nappalink ablakát (miután előző nap kifejtette egyikük, hogy "I hate immigrants") Igencsak naív lennék, ha ezt másnak tulajdonítanám... :-D Amúgy nem, sosem éreztem magam immigrantnak, szigorúan csak rövidtávú látogatónak. :-D

150809 2010.03.23. 08:56:26

@anyamadár: a hirdetes nagyon jo, ugy ertem nagyon talalo! Lattad mar a Harry Brown c. filmet: http://www.imdb.com/title/tt1289406/? Erdemes megnezni! @Derek: egy kis izelito a gyuloletrol az alabbi cikkben, olvasd el a kommenteket is. Ahogy en latom, nem ellened es ellenem vannak (mi ugye netto befizetoi vagyunk/leszunk a rendszernek), hanem azok ellen, akik a csatolt cikkben hogyis mondjam, kreativan ertelmezik a jogaikat es a kotelessegeiket: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1259798/Man-goes-work-comes-home-Romanian-family-moved-in.html

Derek 2010.03.23. 11:25:34

Meryl: az, hogy en szemely szerint nem talalkozom az idegengyulolettel, az nem azt jelenti, hogy nem tudok rola. Nezek tevet, olvasok ujsagokat (megha nem is ilyen bulvar dolgokat) es tudom mit ereznek az emberek, leven nem elszigetelt eletet elek. Amit en mondtam ezzel kapcsolatban az annyi, hogy szerintem ez nem altalanos. Nem lehet azt mondani, hogy minden egyes vagy minden masodik angol ember ezzel kel es ezzel fekszik. Ha olyan a munkakorod vagy olyan helyen elsz, akkor szenvedsz tole, es hidd el, hogy sajnalok mindenkit aki ezzel szembesul. Nem tudom emlekszel-e az elozo valasztasokra (felteve persze, ha mar itt voltal), a konzervativoknak volt egy reklamspotja, de oriasplakaton is lattam anno, hogy pl mennyi idobe/penzbe/energiaba (nem emlekszem mar) kerul kitakaritani a sajat wc-nket. Hangsulyossa tettek es beemeltek a kozbeszedbe ezt a temat. Az eredmenyesseget lemerhetted a valasztas vegeredmenyen, sokan azt mondjak, ennek koszonheto, hogy a munkaspart tulelte es folytathatta a kormanyzast. Nezd meg, mivel kampanyolnak a toryk most. A mi keruletunkben volt egy idokozi valasztas, es itt egy szinesboru jeloltel indultak a toryk, s bar nem nyert, most is ugyanaz a candidate es szo nincs meg hasonlo temarol sem, az egyetlen, amit ezen a vonalon mondanak, hogy ha gyoznek, kiirjak a nepszavazast az unios tagsagrol. Persze a valsag miatt a szelsosegesek erore kapnak, ha korbenezel Europaban, vagy a legutolso unios valasztasokra gondolsz, akkor lathato, hogy nyernek teret ezek az erok, de egyenlore csak par szazalekban merheto az erejuk. Semmikepp nem lehet azt mondani, hogy ez lenne az altalanos.

150809 2010.03.23. 12:39:56

@Derek: a broadsheet lapokban nem is fogsz ilyet olvasni! En olvasok mindent - es azert, mert a Sunt, Daily Mirrort es a Daily Mailt kozel 7 mio peldanyban nyomjak, van minimum 2-2,5x ennyi olvasojuk - azaz a valasztopolgarok kozel 30%-a olvassa! Mikozben a 3 nagy broadsheetet (Times, DailyTelegraph, Guardian) alig masfelmillio peldanyban nyomjak. En a Toryktol meg nem hallottam, hogy az EU-rol szeretnenek nepszavazast, nem a UKIP-ra gondoltal? Azert tamaskodom, mert az EU - ennek koszonhetoen az olcso munkaero-, ugyanugy, mint az alacsony adok es a visszafogott allami koltesek kellenek a gazdasagnak - azaz a toryknak is. Mi 2006-ban jottunk, ebbol a wc-s kampanybol kimaradtam. A fentit egyebkent azert linkeltem be, mert az atlagember hajalmos altalanositani. Ezekbol a kommentekbol is az jott le, hogy ha egy roman hazaspar betor valakihez, akkor a romanok hajlamosak bunozni, es innen mar csak 1 lepes, hogy akkor a kelet-europaiakbol elegunk van. Szemely szerint a rasszizmust en sem erzem, de arctalanul es nevtelenul kiszakad azert az emberekbol. Ezert is a fenti link.

Derek 2010.03.23. 13:25:22

Meryl: nem az UKIP, olvass csak utána a konzervatívok programjában. Az UKIP mindenféle szavazás nélkül akar elszakadni, a toryk szavaztatnának előbb. (És a konzervatívoknak elég jó sanszuk van kormányra kerülni, míg az UKIP épp csak látszik a listán.) Hogy mi kell az úniótól ennek az országnak, arra van néhány elképzelés, de arra már nem vállalkoznák, hogy megmondjam a tutit :), az biztos, hogy elég sok forgatókönyv létezik, és nem látszik elkerülhetetlennek, hogy akár egy teljes elszakadás esetén is túléljenek az angolok - lévén az angolok elég jól teljesítettek az úniós csatlakozás előtt is, sőt épp ezt emlegetik fel az elszakadáspártiak. A legutóbbi adat, amit hallottam erről az az, hogy egy picivel több mint 50% mondana igent egy elszakadási szavazáson, bár ez nem azt jelenti, hogy automatikusan elutasítanák az európai únióból érkezőket, lévén az országnak szüksége van munkaerőre. Amit meg írsz az átlagemberről, igazad van, nincs vita a kérdésben, sőt, azt sem vitatom, hogy az egyszerűbbjének az indukció a csodafegyver az élet nagy kérdéseinek megoldására. De ennek ellenére mondom, hogy továbbra sem gondolom, hogy a bevándorló ellenesség általános lenne az országban.

150809 2010.03.23. 14:53:11

@Derek: olvasva DC heti hirlevelet, nekem nagyon furcsanak tunt, amit az EU-rol irsz. Ugyhogy megneztem a sajat oldalukon a programjukat es marad az EU, sot nepszavazasrol sincs szo a jovoben: "The Conservative Party believes Britain's interests are best served by membership of a European Union that is an association of its Member States." "A Conservative Government would change the law so that never again would a government be able to agree to a Treaty that hands over areas of power from Britain to the EU without a referendum." - itt a Liszaboni szerzodesrol van szo! Amirol ugye itt nem volt nepszavazas, szemben pl. Irorszaggal. Az utcank vegen van egy nursery, hetekig kint volt egy tacepao, hogy kerjuk az ireket, szavazzanak helyettunk is. Tovabbiak az EU politikarol: http://www.conservatives.com/Policy/Where_we_stand/Europe.aspx

Derek 2010.03.23. 15:14:35

Meryl: jo hallani :) az en fejemben egyaltalan nem ez szerepel a toryk euval kapcsolatos policyjevel kapcsolatban.

Jock 2011.05.24. 11:26:01

BION I'm ipmrsesed! Cool post!

Paulina 2011.05.25. 17:57:55

I'm impressed! You've mneaagd the almost impossible.

gino1986 2012.01.25. 14:50:01

Pianissimo secu- help. http://gygepi.com

internet promotion 2012.05.30. 23:40:53

Ön kész néhány jó pontot a hicudzsi.freeblog.hu. Csináltam egy keresést a témát és úgy találták a legtöbb személy ugyanaz lesz véleményt a blog.

thermador repair 2012.10.08. 05:18:48

Szeretem az értékes info Ön által megadott hicudzsi.freeblog.hu . Én könyvjelzők blog és ellenőrizze újra itt rendszeresen. Biztos vagyok benne, fogok tanulni sok új cucc itt! Sok szerencsét a következő ! Üdvözlettel!

Paris escorte 2012.10.21. 16:01:32

Tekintetében az információ megosztásának velünk hicudzsi.freeblog.hu.
süti beállítások módosítása