A varrógép

2008.04.09. 20:55

Sárgás villanyfényben tanulok a konyhaasztalnál, legalábbis próbálkozom serényen. A konyhaajtó résnyire nyitva, hogy a beömlő tavasz megcirógathasson és további álmodozásra buzdítson az olvasás és jegyzetelés helyett. A finom illat amit esténként érezni, amit az Epreskert és a Kodály Körönd fái küldenek, beszáll az öreg bérházak udvarára és kis vidámságot csempész a terézvárosiak szívébe.

Kint lassan sötétedik, anyu leül az asztal egyik végére a varrógépéhez. Figyelem őt.

Felkapcsolja a varrógép picike villanyát, befűzi a cérnát és hátra kihúzza az alsó és a felső szálat. Picit teker oldalt a tárcsán. A ruhát beteszi a tappancs alá, rászorítja azt és közben rámpillant.

Mosolyog.

- Emcsikém becsuknád az ajtót?

felkelek és az ajtóhoz megyek. Hátrapillantva látom, hogy megigazítja a felhajtást és a gép lassan majd egyre gyorsulva kattogni kezd ahogy nyomja a pedált.

Egy nagy levegőt veszek az ajtóban, mielőtt becsuknám. Olyan jó mikor az autók elpihennek és végre érezni az illatokat.

Majd visszaülök a padra és szinte révületben bámulom kicsi de erős kezét ahogy biztosan vezeti az textiliát a tű alatt, ahogy lassan az anyag alakul, formálódik…

Ez jutott eszembe mikor a minap az új gépemet beüzemeltem. Életem első varrógépe, igazán az enyém, olyan nagyon anyukás dolog ez. Szinte bele sem kellett néznem a használati utasításba egyszerűen csak jöttek ösztönösen a mozdulatok. Alsó szál, felső szál, tárcsa, igazítom, lecsukom, tárcsa, pedál...

A lányom pedig az asztal végén könyökölt és drukkolt nehogy megszúrja a tű a kezem és ámulva nézte, ahogy elkészül szép lassan az „Árnika ruhája”. Igen mert Árnikának öltözött az óvodába, a könyvnapon és elbűvölt mindenkit. Senki nem akarta elhinni nekem, hogy életemben először varrtam és talán nekik van igazuk. :)

Köszönöm anyukám!

Édua mint Árnika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr605549742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kamirakzi 2012.08.13. 04:40:58

A jf3zan paraszti e9szre haallgtva, azt kell, hogy mondjam, hogy:1. me1r millif3 e9rvet, ellene9rvet meghallgattam, egyiktől sem lettem okosabb, mert rf6gtf6n volt a me1sik oldalnak ve1lasza re1.2. Londonban je1rtam szeptemberben, ahol ege9sz nye1ron iszonyatos hiszti volt az influenze1val kapcsolatban. Itthon azt mondte1k a te9ve9k, re1dif3k, hogy me1r ki sem mernek le9pni az utce1ra, ehhez ke9pest, e9n ke9t darab maszkos embert le1ttam, mindkettő jape1n volt... Egye9bke9nt, le se tojje1k az embert. c9n megfe1ztam Londonban, valf3szedűleg a kledme1t nem bedrtam. Kf6hf6gtem, nem volt hangom, trombite1ltam, kre1kogtam... Egy he9tig nyomtam a dolgot. Kf6zben buszoztam, metrf3ztam, se9te1ltam, ve1se1roltam, emberek kf6zf6tt voltam. Le se tojtak. Direkt kiprf3be1ltam, hogy a buszon nekie1llok kf6hf6gni, orrot ffajni, semmi... Me9g re1m sem ne9ztek.Magyare1n, igen, jf6n majd az influenza, sőt, lehet, hogy itt is van me1r. De el is fog menni, ahogy jf6tt. Aki ege9szse9ges, az lehet, hogy elkapja, de gyf3gyszerrel kezelve sze9pen ki fog belőle gyf3gyulni. Aki valamilyen betegse9gben szenved eleve, le van gyengfclve, stb, az lehet, hogy kf3rhe1zba fog vele kerfclni, sőt, igen, lesz aki belehal. De ennek igen kicsi az ese9lye.Igen, nem jf3, ha pont e9n leszek, aki elkapom. De mivel ege9szse9gesnek gondolom magam, szedem a C vitamint te9lire, azt gondolne1m, hogy nem fogok belehalni, mint eddig egyik infuenze1ba se. Azt gondolom, hogy aki betegesebb, az oltassa be mage1t, aki fe9l, az oltassa be mage1t. De ha lehet, ne legyek e9n lehfclye9zve, hogy nem oltatom be magam, amikor olyan ke9pek keringenek a neten, hogy az c1NTSZ feje9t fagy oltje1k be, hogy a tűn rajta van a tűve9dő, illetve me1r a beade1son is le1tszik, hogy az bizony nem a helyes elje1re1s szerint van...Uff, bocse1nat, hogy hosszfa voltam.
süti beállítások módosítása