Hisztileckék 3.

2008.05.24. 08:22

Folytatás arról, hogy miként nyugtattam meg a nyűgös gyereket. Előre leszögezem: amiket írok azok nálunk bevált gyakorlatok nem hiszem, hogy nálam van a bölcsek köve. :)

 

Az előzőekben leírtam, hogyan nyugtassuk meg magunkat mert ha ez megvan, akkor van időnk végiggondolni miért is a nyünnyögés, nyafogás és üvöltés a gyerek részéről.

A hiszti kicsikorban az esetek túlnyomó többségében valami testi igényről árulkodik, ezért érdemes végiggondolni: evett-e a gyerek rendesen, ivott eleget vagy nem túl fáradt?

 

Ezért én első körben mindig az itatással próbálkozom.

1. egy pohár víz

alkalmazása NEM külsőleg, nem lögyböljük le az emberpalántát, hanem megróbáljuk megitatni vele. Ahogy egy kedves barátosném mondta: a víz hidege meglepetést okoz és percnyi csendet. :)

Ennél a módszernél nagy a veszélye annak, hogy az üvöltő hároméves egész egyszerűen kiveri a kezedből a poharat - ezért erősen markoljuk meg az edényt és ne a gyereket - majd a kiskorú elé helyezkedve nyugis duruzsoló hangon próbáljuk rávenni, hogy igyon. Sose fogjuk le a kicsit és erőszakkal sose diktáljunk bele folyadékot (félrenyelheti) hanem adjuk a kezébe a poharat, ha látjuk rajta, hogy "vevő a vízre".

Ha ez sikerül, többnyire a hiszti tényleg alábbhagy.


- Édua szívem meg tudod mondani mi a baj?

- Neeeeehemm- nem tudom abbahagyni... (közben hüppögve sír)

- Idebújsz egy picit?

- Igeeeheeen...

- Inni kérsz?

- (iszik)

Az ölemben ül és várok türelmesen míg megnyugszik... (megsúgom, hogy ezek a legnehezebb pillanatai a dolognak, mert lehet, hogy a kakaózás, arcmosás vagy üvöltés lehiggasztott kicsit, de még a füledben cseng az üvöltés és sokszor ilyenkor úgy érzed bármire robbanni tudnál.)

 

2. ölelgetés és csendes beszéd

na persze sokszor akad olyan, hogy a pindúrra nem lehet hatni holmi itatós cselekkel, akkor ki lehet próbálni a "megölelem és úgy duruzsolok neki" dolgot.

A megölelés azért fontos, mert ha a gyerek magát eldobálós és össze-vissza csapkodós fajta, akkor ezzel meg lehet előzni azt, hogy kárt tegyen magában vagy a szülejében.

Bármit mormolhatunk neki, mesét, verset - ez szokott a legjobb lenni, mert a ritmusa is zsongító - de lehet énekelni is. Bevált nekem Weöres Sándor: A galagonya c. költeménye, illetve egy saját mantra: "Hát nincsen semmi baj, hát nincsen semmi baj, hát nincsen semmi nincsen semmi nincsen semmi baj"

 

3. hisztizni a másik szobában lehet

Nálunk a két gyerek teljesen más-más hisztikezelés igényel. Éduánál bevált az, hogy egyszerűen átküldük hisztizni a másik szobába. Mikor rákezdett sokszor már magától elindult a másik szoba felé... ez picit aggasztó volt számomra, hiszen nem akartam én idomítani a gyereket.

 


Anyuka ismerősöm mesélte, hogy ő biza betette a lányát a zuhany alá egyszer, mert már kékült-lilult a gyerek, taknya-nyála egybefolyt és azóta nincs gond a hisztivel.

Hát egy gyenge pillanatomban én is betettem Csongort a víz alá, de ezzel csak azt értem el, hogy arcba tudtam volna köpni magam és a gyerek félt utána a zuhanytól...

ezért a kékülős-fetrengős hiszti esetére az arcmosogatást tudom javasolni.

 

4. "mosogatás", ráfújás

ha a gyerek levegőt alig véve fetreng és kékül, először próbáld meg rátenni egy olyan felületre ahol nem ütheti meg magát - nálunk ez a szülői ágy - és ülj mellé.
Hozzál magaddal egy kicsit nedves ruhát. Néha mosogasd meg vele az arcát a kicsinek. Ha már túlhergelte magát fújj bele az arcába - erre eszükbejut levegőt venni.

Egyszer volt mindkét gyereknél olyan, hogy meg kellett mosogatni az arcukat.

 

5. figyelemelterelés

ez különösen szabadtéren alkalmazható eredményesen. - Nézzétek húú ott egy repülő!! vagy:

- Nézd milyen szép lepke!!!

Otthoni körülmények között kb. így működik itatás után, anya ölében hüppögve:

- Csongor mostmár jobban vagy picit?

- Nem...

- Kérsz még inni?

- Nem... Édua elvette a Mördokot...

- Kicsim ő játszott vele először, te a Thomasszal játszottál...

- ...a Mördokot akarom...
- Ha Édua befejezi megkaphatod. Nem akarsz addig játszani velem a Thomasszal? Építsünk pályát neki? Nézz csak ide, micsoda alagút!

- Hagyjál...

- Hagylak, akkor egyedül játszom - közben anya roppant műszaki és építészi adottságairól is tanúságot téve, pompázatos pályát készít, ami a szóban még ellenkező gyereket azonnal leköti.

:)

 

6 . nem veszek róla tudomást

Sokszor ez a leghatékonyabb módszer - megértetni vele, hogyha hisztizik nem veszünk róla tudomást - és ezt be is tartani. Talán a legjobban akkor működik, ha az előző "leckében" leírtak alapján anya kimegy a szobából box-zsákozni vagy kakaózni és közben van ideje a csemetének is lenyugodni.

 

A hisztikezelésben egyébként a legnehezebb a megelőzés, a kisgyerek még kb. úgy működik mint a kisbaba, hiszen nem tudja megfogalmazni pontosan miért nyafog, ezt neked kell észrevenned, kitalálnod.

Nálunk régebben estére már szinte egymást érték a nyűglődések, ha kimaradt a délutáni alvás egyszerűen kezelhetetlenek voltak már fürdetésidőre. De akkor is hasonló volt a helyzet ha nem töltöttünk legalább egy órát a szabadban - esőben, szélben, hóban - mindegy milyen az időjárás. :)

Hiszti lehet akkoris ha túlpörög a kicsi és nem tudja feldolgozni a sok információt, élményt amivel találkozott a nap folyamán - ilyenkor a legjobban bevethetők a szokásos otthoni szertartások. Este - akárhol is vagyunk, egy Frankfurt környéki kis hotelben, átutazóban Európán, vagy odahaza kirándulgatunk - legyen meg a fürdés, vacsora, összebújás, meseolvasás.

 

Hát igen ez kemény meló... :)))


Hála és köszönet elsősorban a férjemnek aki kitartóan elvisel engem, azoknak az anya(tigris)társaknak akikkel együtt sírunk és nevetünk, akikkel megosztjuk gondjainkat és tapasztalatainkat. :)))

...és köszönet a "pszichomókusomnak" ;) is aki a legnehezebb szakaszon átsegített pár éve... Majd egyszer arról is mesélek azt hiszem. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hicudzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr135549757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oui 2008.05.24. 22:01:27

Kedves Hicudzsi! Megírnád az emailcímed? Gyerkőcöset szeretnék kérdezni. Köszi!

lexandro 2008.05.24. 22:10:57

Sokat segített gyerekügyben ez az írássorozat. NEM AKAROK! :D

58775 2008.05.25. 07:26:58

Szia Oui! Küldtem neked emailt, bár szakértő nem vagyok, csak egy nyitott szemmel járó, gyakorló anyuka de hátha tudok segíteni valamiben. Innen kimoderáltam az emilcímedet, nehogy elkezdjenek téged kéretlen levelekkel bombázni :)

58775 2008.05.25. 07:29:08

Lexandro :))))) Máris sikerült egy jót tennem az emberiségnek ezzel! :) Egyébként meg szia :)))

sbodi 2008.05.30. 20:57:06

Hiszti és hiszti között azért elég nagy különbségek lehetnek - még az adott gyerek "repertoárján" belül is. Nálunk ezek közül esetleg a figyelemelterelés (de valami extra dologgal) jön be, az is csak a legkisebb hiszti esetén (amit én még nem is neveznék hisztinek), pedig kipróbáltam az itt felsorolt lehetőségeket... Ha meg épp tombol és öklendezik hozzá az ordítástól, eszembe nem jutna megitatni, örülök, hogy még kap levegőt.

58775 2008.05.31. 07:12:40

Szia Sbodi! Hát igen, a nagyon durva hisztinél én sem írtam, hogy itassuk, hanem tegyük olyan felületre ahol nem üti meg magát és mosogassuk az arcát. Vannak rossz hisztik, meg jó hisztik és tovaszállnak Hisztiországba :) (Lázár Ervin nyomán :)) többnyire az alapján sorolom be őket, hogy milyen hangos és milyen gyorsan múlik el. :)))

anyatünde 2008.06.03. 02:10:25

Hicu, Ma jöttem rá, mikor a lányom már vagy 20 perce bömbölt 120 dB-lel, hogy a hisztikezelésben hasznos kellék lenne egy pár füldugó... ;-) (a konfliktus tárgya az volt, hogy beviheti-e holnap MIND a 6 db hüvelykujjnyi picike lovacskáját - "selymes póni" - az oviba. Én azt mondtam, egyszerre csak hármat, annyiit értelmes idő alatt össze lehet vadászni du. a csoportszoba kül. pontjairól, a hat már bonyolultabb, sztem az óvónők számára is. :D)

58775 2008.06.03. 17:45:43

füldugó aztaaa!!! Mekkora ötlet :)))))) Ilyeneken mi is szoktunk harcolni, a legjobb mikor megyünk kirándulni, hoznak valami baromi nagy játékot (játékbaba) és utána én cipelhetem :))))

Edit 2008.11.18. 15:33:00

Kedves Anyamadár! Hihetetlen jó! Eltettem a Kedvencek közé :) Remélem segíteni fog majd, ha odaérünk... Edit

58775 2008.11.18. 16:04:16

Edit :) köszönöm a dicséretet :) Remélem segíteni fog majd a necces helyzetekben. :)

Dorisz 2009.06.25. 13:18:07

Hali! Naggyon jó technikák! Elmentve mind! Sajnos,a hét eleje óta tudom,hogy meg kell tanulnom alkalmazni őket... :(

58775 2009.06.25. 20:37:30

Próbálgasd csak :))) Tudod gyakorlat teszi a mestert :)

Keikalau 2012.08.13. 13:46:19

holnapi nap folyame1n inte9zzfck ezt, szfckse9g lesz majd a rzgisetre1lt email cedmedre, ha FB loginnal rzgisetre1lte1l akkor az adatlapon linkje9re is, illetve a App Store-os accod-ra ezt kell majd elkfcldeni nekem e9s fagy tudjuk majd a je1te9kokat kiosztani.VN:R_U [1.9.10_1130]Szavaz s: 0 ( 0 szavazatb l)
süti beállítások módosítása