Eszter Sósperece
2010.03.01. 10:43
Megihletett Gyuszkó bá' almáspitéje na meg eszembe is juttatta, hogy milyen régen tettem fel ide receptet. Ezt most gyorsan pótlom és közzéteszem Eszter barátném sósperecét amiből egy kiló sohasem elég.
Alapanyagok:
1 kg liszt,
25 dkg margarin,
élesztő (igazi vagy porélesztő ezt konyhája válogatja, én itt csak porélesztőt merek használni),
2 kk só
kis cukor
és kb. fél liter víz (de lehet 2,5 deci tej és víz keveréke is na meg ha tejben futtatott élesztőt használunk akkor kevesebb folyadék kell hozzá)
Ha kézzel dagasztunk akkor elsőnek a margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Ha gépben csináljuk akkor olvasszuk fel és úgy tegyük az edény aljára a vízzel együtt, utána szórjuk rá a lisztet, élesztőt, sót, cukrot.
Mikor szépen megkelt a tészta akkor ujjnyi vastag kukacokat gyártunk és utána perecformára alakítjuk. Ezt a műveletet imádják a gyerekek. :) Édua mondjuk általában pónit vagy pegazusokat gyárt a kukacokból.
Rajtakaptak ahogy kukacolom a pereceket, (vagy perecelem a kukacokat?)
Betesszük az előmelegített sütőbe (180-200 fok) - simán a rácsra rakom a sütőpapírt és úgy teszem be - majd gyakran rápillantunk, mikor már kezd megkeményedni picit de még nem pirul akkor rálocsoljuk a sós levet (én kanállal szoktam).
3 rész liszt, egy rész só keverékhez vizet adagolunk majd mikor csomómentes, csöpögtethető de nem túl folyós akkor jó.
A só után már kb. öt perc elég is, de azért figyeljük, hogy elég pirosra sült-e.
Különösen ajánlott étel ez külföldi honfitársaknak akik hiányolják az igazi városligeti perecet és olyan anyukáknak akik az Állatkertbe készülnek, de szeretnék elkerülni a "muszájperecvásárlást". :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.